Explozia de la barajul Nova Kahovka, înregistrată de stațiile seismice din România, spun specialiștii norvegieni

  • 09 Iunie 18:50
Explozia de la barajul Nova Kahovka, înregistrată de stațiile seismice din România, spun specialiștii norvegieni

Explozia de la barajul ucrainean aflat lângă Herson a fost atât de puternică încât a fost înregistrată de stațiile seismice din România. Specialiștii Institutului Norvegian de Seismologie spun că deflagrația a produs o undă de șoc care a ajuns la plăcile tectonice din Bucovina, scrie digi24.ro.

Potrivit Norsar, o undă seismică care indică o explozie puternică a fost detectată pe 6 iunie de sistemul de senzori BURAR, care este amplasat în Bucovina, România, și care se află la 620 de kilometri de barajul de la Nova Kahovka, relatează BBC. Magnitudinea a fost între 1 și 2, iar unda seismică a fost detectată la ora 2:54, care corespunde cu momentul distrugerii barajului.

Institutul de seismologie din Norvegia (Norsar) a detectat o „explozie” provenind din zona barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, în momentul distrugerii sale marți, a declarat vineri unul dintre responsabilii de rang ai instituției, potrivit AFP. Acest anunț, care nu indică originea exploziei, arată că barajul hidroelectric, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei, nu a cedat ca urmare a daunelor suferite în timpul bombardamentelor din lunile precedente. „Suntem siguri că a avut loc o explozie acolo”, a declarat pentru AFP Ben Dando, șef de secție la Norsar.

Potrivit acestui institut independent de cercetare seismologică, deflagrația s-a produs în jurul orei locale 2:54 la un sit ale cărui coordonate coincid cu cele ale barajului de la Kahovka, pe fluviul Nipru. Magnitudinea acesteia a fost „între 1 și 2”, a precizat Norsar, care nu a calculat deocamdată echivalentul în tone de TNT, ceea ce necesită luarea în considerare a mai multor factori.

„Nu a fost o explozie mică”, a precizat responsabilul de la Norsar. Ea a fost înregistrată de stația de măsurare din Bucovina, în România, la aproximativ 620 km de locul în care s-a produs, notează AFP, citată de Agerpres. Distrugerea barajului hidroelectric, de care Moscova și Kievul se acuză reciproc, a provocat inundarea a zeci de orașe și sate pe ambele maluri ale fluviului Nipru, inclusiv a unor cartiere ale capitalei regionale Herson, forțând mii de oameni să-și părăsească locuințele.

Interpelată de Ucraina, care o acuză că a dinamitat barajul pentru a tăia calea în fața ofensivei ucrainene în sud, în direcția Crimeii, Rusia a declarat joi în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ) că Kievul a distrus barajul cu lovituri de artilerie „masive”.Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău