Explicația primarului Ion Ceban despre gropile săpate la Cimitirul Sfântul Lazăr

  • 02 Aprilie 2020 12:30
Explicația primarului Ion Ceban despre gropile săpate la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău vine cu unele explicații după numeroase discuții apărute în spațiul public despre locurile de veci care s-ar pregăti la cimitirele din Capitală pentru persoanele care ar putea să-și piardă viața din cauza COVID-19.

Primarul Ion Ceban spune că ar fi vorba despre 300 de gropi săpate la Cimitirul Sfântul Lazăr și nu de 1500. Acesta a afirmat într-o discuție online cu jurnaliștii că astfel de lucrări se fac periodic, apoi a spus că a existat și o decizie a Comisiei Situații Excepționale pentru a pregăti aceste locuri de veci.

În Chișinău ar urma să fie înhumate persoanele decedate de COVID-19, care nu pot să fie transportate la baștină sau rudele nu pot să-și permită acest lucru ori nu doresc să o facă, a spus Ion Ceban.

„Sunt în jur de 300 de gropi la Cimitirul Sfântul Lazăr, și nu 1500. Însă un sector nou dispune 1500 de locuri. A fost o decizie a Comisiei Situații Excepționale pentru a pregăti loc pentru persoanele care decedează de COVID, deoarece locurile în sectoarele existente erau epuizate. Când s-a luată această decizie, ne-am condus de practica altor state: s-a pregătit un sector nou. Dacă rudele au rezervare făcută anterior în cimitir, ei pot alege unde este rezervat sau acolo unde este deja sector nou. Vor fi înhumate la Chișinău persoanele care ar putea deceda de COVID-19, dacă rudele refuză să-l transporte pentru a-l înhuma la baștină. Nu foarte multă lume vrea să participe la săpatul gropilor, iar în Chișinău, un loc în cimitir ar fi cam de 3500 de lei: cu gropari, hamali.”

Anterior, directorul Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan, a declarat că în cimitirul “Sfântul Lazăr” din Capitală vor fi înhumate toate persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19, chiar dacă sunt originare din alte localități ale țării. De altfel, în ultimele zile pe rețelele sociale au devenit virale imagini din Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se pregătesc noi gropi. Internauții s-au indignat vorbind cât de mare ar fi pericolele îmbolnăvirii de COVID-19, autoritățile au negat însă aceste acuzații.

Explicația primarului Ion Ceban despre gropile săpate la Cimitirul Sfântul Lazăr

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău