Expiră mandatul aleșilor locali, când și cum vor avea loc noi alegeri la Primărie. EXPERȚII presupun scenarii posibile

  • 19 Aprilie 2019 13:45
Expiră mandatul aleșilor locali, când și cum vor avea loc noi alegeri la Primărie. EXPERȚII presupun scenarii posibile

Până la expirarea mandatului aleșilor locali au rămas mai puțin de două luni, dar Parlamentul nu a stabilit data alegerilor ordinare și există riscul ca nici să nu o facă în timpul apropiat sau, în general în actuala legislatură, având în vedere blocajul politic. Președintele Igor Dodon nu exclude faptul că alegerile locale ar putea fi amânate pentru anul viitor, dar experții susțin că această posibilitate depășește spiritul Constituției, iar incertitudinea afectează activitatea autorităților locale.

Mandatul actualilor aleși locali expiră la 14 iunie, iar alegerile ar fi putut fi organizate cel mai devreme la 16 iunie. Data alegerilor este stabilită de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte, dar întrucât actualul legislativ se află în blocaj din cauza imposibilității formării unei coaliții majoritare, planează incertitudinea și asupra fixării datei alegerilor locale.

Igor Dodon a declarat săptămâna trecută la un post de televiziune că în cazul în care până la 21 iunie nu-și va debloca activitatea, actualul Parlament va fi dizolvat și, cel mai probabil, la toamnă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar scrutinul local deja în 2020.

Expertul în domeniul electoral Pavel Postică susține însă că alegerile locale nu pot fi amânate la nesfârșit și, deși legislația nu stabilește un termen limită când acestea pot fi organizate după expirarea mandatului, un termen rezonabil ar fi de trei luni, la fel ca în cazul celor parlamentare.

„Ținând cont de faptul că mandatul Parlamentului poate fi extins doar până la trei luni de zile, eu nu văd cum unei autorități inferioare precum administrația publică locală să-i fie extins termenul pe o perioadă mai mare. Eu nu cred că interimatul primarilor aleși ar fi bine să fie extins cu mai mult de trei luni”, spune Pavel Postică.

De asemenea, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu susține că termenul de desfășurare a alegerilor locale, după expirarea mandatului primarilor și consilierilor, nu poate depăși trei luni. În opinia sa, în condițiile în care Parlamentul nu stabilește data scrutinului, ar putea fi emisă o interpretare a Curții Constituționale, chiar dacă și această soluție nu este tocmai potrivită.

„Ar putea, în fond, Curtea Constituțională să emită o interpretare, că în cazul în care în perioada în care ar trebui să fie petrecute alegeri, iar Parlamentul nu este funcțional, să decidă Comisia Electorală Centrală sau Guvernul. Dar, asta e foarte problematic”, susține Nicolae Osmochescu.

Această situație provoacă confuzie și în rândul aleșilor locali, menționează directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui. Legea prevede clar că mandatele aleșilor locali pot fi prelungite doar în situații excepționale, precum starea de război, potrivit lui Viorel Furdui.

„Există o confuzie foarte mare și în administrația locală. Toată lumea nu înțelege care e situația, ce să facă. Legea stabilește că mandatul aleșilor locali este de patru ani și poate fi prelungit doar în caz de război sau catastrofă”.

În spațiul public, s-a vehiculat și ideea de a organiza alegeri locale concomitent cu eventualele alegeri parlamentare anticipate. Președinta Comisiei Electorale Centrale Alina Russu susține că deși, potrivit legislației, acest lucru este posibil, ar fi foarte complicat din punctul de vedere al procedurilor electorale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău