Expertul în securitate Pavel Horea: „Toate dronele sunt periculoase. Atacurile rusești se vor intensifica. Singura speranță sunt ucrainenii și sistemul lor de apărare antiaeriană” (AUDIO)
-
17 Noiembrie 12:40
Expertul în securitate Pavel Horea atenționează populația că dronele care au căzut și mai pot să cadă pe teritoriul Republicii Moldova, în timpul atacurilor rusești asuprea Ucrainei, sunt foarte periculoase pentru sănătate, iar oamenii nu trebuie să le atingă, ci să apeleze serviciile speciale. Trei drone rusești au fost găsite în diferite localități din Republica Moldova, după atacul masiv al rușilor asupra Ucrainei, pe 11 noiembrie.
„Nu există drone periculoase și nepericuloase. Toate dronele sunt periculoase pentru populație, pentru infrastructura civilă și, în general, nu trebuie să se apropie nimeni de ele. Este o armă de război folosită în atacurile asupra Ucrainei. Unele sunt drone de atac, care conțin explozibil, de regulă un focos destul de mare, de 50-100 kg, ceea ce este o cantitate impunătoare. Altele nu sunt de atac, dar ar putea să conțină un obuz pentru autodistrugerea lor, adică atunci când operatorul pierde controlul asupra lor din varii motive, pentru a nu cădea în mâinile adversarului ca să-l poată examină, de regulă se autodistruge acel aparat de zbor. De aceea nu trebuie să existe în rândul publicului percepția că un aparat de zbor e inofensiv, că nu are un explozibil la vedere, pentru că acesta ar putea fi incorporat în structura sa interioară”, a explicat expertul.
Dronele care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova puteau fi de recunoaștere, sau drone-momeală, ținte false, fără explozibil, dar oricum acestea sunt periculoase pentru populație, atenționează Pavel Horea.
„Este o strategie a rușilor pentru a suprasolicita sistemul de apărare aerian al Ucrainei. Nu ne-am mai confruntat cu astfel de drone care au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova, ca urmare a atacului masiv din 10 spre 11 noiembrie. Din câte am observat, erau dotate cu motor cu ardere internă, deci conțineau combustibil. Respectiv, puteau prezenta un pericol ca urmare a căderii combustibilul ar putea să incendieze un imobil sau să producă o explozie. De aceasta trebuie să ținem cont că ele prezintă pericol. Oamenii trebuie să fie cât mai vigilenți, să nu se apropie, să anunțe autoritățile. Orice obiect necunoscut depistat, în primul rând, să anunțe autoritățile și să se asigure că nu se apropie nimeni. Mesajul autorităților trebuie să fie destul de clar și franc: nu vă apropiați, nu le atingeți, securizați zona, copii să nu se apropie și în primul rând anunțați autoritățile”, a subliniat expertul în securitate Pavel Horea.
El atenționează că astfel de incidente vor mai avea loc pe teritoriul Republicii Moldova, în contextul în care atacurile rusești se vor intensifica, iar sistemul de apărare al Ucrainei va întâmpina greutăți. Ucraina rămâne singura apărare a Republicii Moldova, mai constată expertul.
„Ținând cont că războiul nu dă semne să se oprească, ucrainenii întâmpină dificultăți în a doborî aceste drone (...). Avem nevoie de încă unul-două radare pentru a acoperi teritoriul Republicii Moldova eficient. Cum am putea să securizăm, să minimizăm asemenea incidente și încălcări din partea Federației Ruse a suveranității și a spațiului nostru aerian, este prin forumurile internaționale, organizațiile internaționale, altfel nici nu avem cum (...). Singurul mod ar fi să încercăm să le interceptăm, dar nu avem nici capacități, nici aliați. România, fiind membru NATO și având și capacități mai semnificative decât ale noastre, abia acum își ajustează cadrul legislativ pentru a putea să le intercepteze în cazul în care le depistează în spațiul său aerian. La noi lucrurile stau și mai prost. Singura speranță sunt ucrainenii și sistemul lor de apărare antiaeriană”, a conchis expertul.
Amintim că, în luna noiembrie, au fost depistate 3 drone rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Primul aparat de zbor a fost găsit în apropierea satului Fîrlădeni, raionul Căușeni, al doilea pe un câmp din preajma satului Borosenii Noi, raionul Râșcani, iar al treilea în localitatea Coșernița, raionul Criuleni.