Experții și politicienii și-au exprimat opiniile cu privire la acțiunile noilor autorități în reglementarea conflictului transnistrean
-
27 Iulie 2021 15:23
Experții și politicienii și-au împărtășit opiniile cu privire la acțiunile noilor autorități în reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit agenției INFOTAG, subiectul a fost abordat în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune "Euronews".
Deputatul nou ales pe listele Partidului "Acțiune și Solidaritate" (PAS), Rosian Vasiloi, a declarat că discuțiile despre subiectele tradiționale (securitate, liberă circulație, drepturile omului și problemele economice) vor continua, precum și va fi abordat subiectul contrabandei peste granița cu Ucraina.
"Autoritățile trebuie să preia controlul frontierei. Vor asigura o guvernanță eficientă, astfel încât cetățenii să nu să se simtă intimidați, cum este astăzi. În plus, ar trebui creată o barieră pentru hoții care fac afaceri în regiune", a spus Vasiloi.
Politologul Valeriu Ostalep a menționat că în viitor situația se poate schimba în funcție de cine va prelua funcția de vicepremier pentru Reintegrare.
"Socialiștii, care sunt acum în opoziție, pot încerca să creeze probleme noilor autorități, dar crearea problemelor cu Chișinăul nu este în interesul Tiraspolului. Cred că regiunea transnistreană nu va avea niciun motiv să înnămolească apele. În condițiile regionale, o abordare pașnică ar fi un plus pentru Moldova", a spus el.
Analistul politic Mihai Isac a reamintit că noile autorități moldovenești s-au angajat să lupte împotriva corupției și "multe dintre întreprinderile țării conduse din umbră sunt strâns legate de Transnistria".
"Soluția problemei transnistrene va duce la eliminarea zonei gri și va crește atractivitatea statului pentru investitorii străini. Sandu vrea să internaționalizeze problema transnistreană pentru a forța Rusia să înceapă negocieri privind statutul politic al regiunii. Multe vor depinde de sprijinul internațional, inclusiv din partea SUA și UE, în perioada următoare", a spus el.