Experții NATO: Rusia ar putea ocupa statele baltice în mai puțin de 36 de ore dacă ar dori acest lucru

  • 28 Octombrie 2016 20:33
Experții NATO: Rusia ar putea ocupa statele baltice în mai puțin de 36 de ore dacă ar dori acest lucru

Rusia ar putea obține controlul militar asupra statelor baltice în mai puțin de 36 de ore, potrivit unei comisii de experți ai NATO, informează site-ul publicației The Guardian.

 În cadrul unui raport, RAND Corporation, care efectuează cercetare și analiză pentru forțele armate ale Statelor Unite, a comunicat că activitatea militară NATO din Estonia, Letonia și Lituania este inegală cu cea a Rusiei și "mai degrabă conduce spre un război devastator, decât să-l împiedice". Dacă Rusia ar dori să ocupe statele baltice, alianța vestică nu ar mai rămâne decât cu opțiunea de a recunoaște pierderea unora dintre cei mai vulnerabili membri NATO, infomrează MEDIAFAX.

Conform comisiei de experți, au fost întreprinse o serie de simulări ale unui război ce luau în calcul un scenariu în care Rusia încerca să anexeze teritoriului rus capitala Estoniei sau Letoniei, ori ambele orașe, în mod similar felului în care a procedat în cazul peninsulei Crimeea, în anul 2014.

"Rezultatul acestor simulări a fost dezastruos pentru NATO", potrivit raportului, fiecare act de simulare s-a încheiat cu mobilizarea forțele ruse la porțile capitalelor Tallin și Riga, în mai puțin de 60 de ore.
 Rusia întrece numeric batalioanele terestre NATO și posedă mai mult armament decât forțele baltice de Apărare, în cadrul unora dintre simulări, capitalele Tallin și Riga erau ocupate în mai puțin de 36 de ore de la începerea ostilităților.

"NATO nu poate proteja cu succes teritoriile celor mai expuși membri ai alianței", a concluzionat raportul efectuat de RAND Corporation.

Alianța Nord-Atlantică a aprobat în iulie planul de consolidare a prezenței militare în Europa de Est, prin desfășurarea a mii de militari în Polonia și în țările baltice. O structură multinațională NATO ar urma să fie staționată în România. În plus, Alianța a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia și elementele de interceptare din România. Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România și Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forțele nucleare intermediare (INF) și avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău