Experții: În contextul invaziei ruse în Ucraina, existența Alianței Nord-Atlantice permite Ucrainei să reziste și totodată nu permite extinderea războiului

  • 03 Octombrie 2023 15:36
Experții: În contextul invaziei ruse în Ucraina, existența Alianței Nord-Atlantice permite Ucrainei să reziste și totodată nu permite extinderea războiului

În contextul invaziei ruse în Ucraina, existența Alianței Nord-Atlantice permite Ucrainei să reziste și totodată nu permite extinderea războiului, constată experții în cadrul unei dezbateri publice la IPN cu tema: „Tratatul de la Varșovia: istorie fără propagandă”. Totodată, ei atenționează că reminiscențele propagandei sovietice continuă să domine opinia publică din R. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Doctorul în istorie Anatol Țăranu a remarcat, în cadrul dezbaterilor, că cetățenii moldoveni au rămas intoxicați de propaganda sovietică și cu percepția generală anti-NATO. Pe de altă parte, istoricul subliniază că existența NATO permite astăzi Ucrainei să existe și apără ordinea mondială:

Reminiscențele acestei propagande sovietice și a sovietismului continuă să fie caracteristice pentru societate noastră. Desigur că lucrurile s-au schimbat inclusiv și datorită faptului că Pactul de la Varșovia a falimentat lamentabil, iar NATO există și el și-a găsit un rost nou de existență și iată că după renașterea reflexelor imperialiste la Moscova, în Rusia actuală, NATO și-a găsit un rost nou de existență și chiar datorită țărilor NATO, un război pe care îl declanșează Rusia poate să nu aibă repercusiuni mondiale. Este adevărat că ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina ridică foarte multe semne de întrebare. Și trebuie să recunoaștem că existența NATO este ceea ce permite astăzi Ucrainei să existe”, a spus Anatol Țăranu.

În același context, expertul Igor Boțan atrage atenția că Federația Rusă încalcă nu doar suveranitatea Ucrainei, dar și a Rep. Moldova:

Noi vedem acum că Putin și ideologii lui care au dezvoltat teoria democrației suverane... iste????, sieși își aplică această democrație suverană, iar suveranitatea Ucrainei o calcă în picioare. Vedem același lucru și la noi în Rep. Moldova, atunci când orice se întâmplă în Rep. Moldova Ministerul Afacerilor din Rusia trebuie să emită un comunicat de presă despre aceste lucruri -  și noi ne întrebăm cu ce ocazie se reacționează la ceea ce se întâmplă în Rep. Moldova. Dacă avem democrații suverane și dacă promovați acest concept de democrație suverană nu trebuie de decurs iarăși la doctrina Brejnev -  la suveranitatea limitată a cuiva, iar cea din Federația Rusă face ce vrea și încalcă statutul ONU”, a spus Igor Boțan.

Tratatul de la Varșovia, inițiat de URSS în 1955, ca replică a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord – NATO, avut scopul de consolidare a dominației sovietice în spațiul Europei Centrale și de Est.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău