Experții din Republica Moldova: Anexarea Crimeii a fost primul pas deschis de acaparare a unui teritoriu care nu aparținea Rusiei

  • 19 Martie 16:21
Experții din Republica Moldova: Anexarea Crimeii a fost primul pas deschis de acaparare a unui teritoriu care nu aparținea Rusiei

Zilele acestea s-au împlinit zece ani de la anexarea ilegală a Crimeii de către Federația Rusă. Această agresiune a avut un răspuns slab din partea occidentului, ceea ce a motivat Moscova să declanșeze un război la scară largă împotriva Ucrainei, spun analiștii. Turismul, comerțul prin Marea Neagră, riscurile majore de securitate, sunt câteva din efectele negative și impactul pe care anexarea peninsulei ucrainene îl are și asupra Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Anexarea ilegală a Crimeii, a reprezentat un moment de cotitură, un punct de pornire a agresiunii Federației Ruse și a politicii sale expansioniste, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic Nicolae Negru.

”Intențiile de refacere a URSS se vedeau de mai demult, chiar de la destrămare și începând cu anul 1992 în Rep Moldova. Conflictul de pe Nistru și alte regiuni din fosta URSS. Dar anexarea Crimeii a fost primul pas deschis de acaparare a unui teritoriu care nu aparținea Rusiei. După aceasta anexare acțiunile expansioniste agresive ale Rusiei au devenit mai hotărâte. A urmat Donbasul dar și anumite acțiuni în Rep. Moldova care s-au intensificat cu cât societatea manifesta o dorința tot mai clară  de integrare europeană. Acum aven un adevărat hibrid care se trage de atunci prin care se urmărește destabilizarea și oprirea cursului european al Rep. Moldova”, a spus Nicolae Negru.

Prin anexarea peninsulei Crimeea, Rusia a încălcat două acorduri majore, Memorandumul de la Budapesta,  care oferea garanții de securitate Ucrainei, dar și Tratatul de Prietenie și Cooperare din 1997,  între cele două țari, spune Grigore Guzun, expert WatchDog.

Comerțul prin Marea Neagră al Rep. Moldova a fost afectat, ca urmare a anexării, și se menține riscul ca această agresiune să treacă în regiunea separatistă transnistreană, a comentat expertul în relații internaționale, Grigore Guzun.

În 2014 a fost clar că nu se mai poate de crezut pe cuvânt ceea ce declară Kremlinul. Turismul a fost afectat, acum nici un cetățean din Rep. Moldova nu mai merge la odihnă în Crimeea.  Din 2014 Rep. Moldova și-a consolidat relațiile cu UE și NATO pentru a contracara influența Rusiei. O metodă a Federației Ruse este de a acționa dur, ei se bazează pe excitarea unor lideri europeni. Unul din elementele care i-a încurajat pe ruși să invadeze Ucraina este ezitarea unor lideri europeni în raport cu Moscova. Dar vedem că după evenimentele din februarie 2022 este o altă relație între occident și Rusia”, a declarat Grigore Guzun.

Și istoricul Anatol Petrenco atenționează asupra riscurilor de securitate care planează în prezent asupra Rep. Moldova.

”Practic nici un foc de armă nu s-a tras din partea ucrainenilor, pentru că au fost bine pregătită agentura rusească care să favorizeze anexarea. Și li s-a părut că în 2021 când au concentrat trupe militare la frontiera cu Ucraina, că occidentul la fel nu va acționa. Dar Putin a greșit. În prezent bombardarea Odesei nu se face întâmplător. Ei vor să-și deschidă drumul spre Tiraspol, teritoriu care e pregătită să se alipească, au fost organizate niște așa-numite referendumuri în acest sens. Și de acolo până la Chișinău, sunt 140 de km… Sigur că bătaia este și în Rep. Moldova”, consideră Anatol Petrenco.

Amintim că la 18 martie 2014, după un așa-numit referendum organizat în Peninsula Crimeea câteva zile mai devreme, Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea a fost anexată la Federația Rusă. În acești zece ani, Crimeea a fost suspusă unui amplu proces de eradicare a identității ucrainene și a etnicilor tătari care au locuit istoric acolo, după exemplul politicilor de deznaționalizare din perioada URSS, inclusiv prin falsificarea istoriei predate în școli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău