Experții, despre reforma pensiilor | Ana Mihailova: "Sistemul de pensii rămâne injust"

  • 15 Octombrie 2019 13:10
Experții, despre reforma pensiilor | Ana Mihailova:

Chiar dacă reforma sistemului de pensii, aprobată acum trei ani, a adus mai multă echitate în rândul pensionarilor, o problemă majoră rămâne încă sustenabilitatea financiară a sistemului, consideră experții. Din cauza îmbătrânirii și a migrației active, în câțiva ani bugetul asigurărilor sociale riscă să nu mai fie în capacitatea să asigure pensii, constată participanții la dezbaterea publică „Sistemul de pensii după 3 ani de reformă”, organizată de Fundația Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Comunitatea WatchDog.MD, relatează Radio Chișinău.

Experții susțin că reforma sistemului de pensii a fost una necesară pentru a înlătura inechitatea care exista la acel moment în rândul pensionarilor, când mai multe categorii, cum ar fi cei din organele de forță sau procurorii erau privilegiați. Potrivit coordonatoarei de program în cadrul organizației Friedrich Ebert Stiftung Moldova, Ana Mihailov, noua reformă a adus mai multe modificări care au permis unificarea modalității de calcul a pensiilor și valorizarea lor.    

"Reforma sistemului de pensii a adus îmbunătățiri au fost valorizate pensiile, a fost simplificată formula de calcul și a fost unificată modalitatea de calcul a pensiilor pentru diferite categorii de cetățeni. Totuși, sistemul de pensii rămâne injust. Rămâne injust în raport cu femeile care sunt dezavantajate. Unele categorii încă se bucură de privilegii și mă refer aici  la judecători", a spus Ana Mihailov.

O problemă a actualului sistem de pensii rămâne, însă, sustenabilitatea financiară. Potrivit vicepreședintelui Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc, atât timp cât migrația este în creștere, rata economiei informale rămâne una mare, iar populația îmbătrânește, autoritățile statului trebuie să întreprindă măsuri pentru a soluționa această problemă.

"Coeficientul de îmbătrânire a crescut foarte mult. El este la momentul de față de circa 20%. Aceasta înseamnă că tot mai multe persoane se pensionează. Comparativ cu anul 2009 numărul de pensionari s-a majorat cu 75 de mii. Evident că în aceste condiții trebuie de asigurat o stabilitate a bugetului de asigurări sociale", a spus Sergiu Sainciuc.  

Șefa Direcției Politici de Asigurări Sociale și Medicale din cadrul Ministerului Sănătății, Diana Cebotaru, a comunicat că asupra reformei sistemului de pensii se lucrează continuu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
3,29
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău