EXPERȚII, despre compromisul acceptat de Chișinău în procesul de reglementare transnistreană: „Putem spune că R.Moldova a luat calea cedărilor”

  • 28 Noiembrie 2019 15:59
EXPERȚII, despre compromisul acceptat de Chișinău în procesul de reglementare transnistreană: „Putem spune că R.Moldova a luat calea cedărilor”

Președintele în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini a propus o formulă de compromis pentru protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, agreată de autoritățile Rep. Moldova care sunt gata să semneze documentul respectiv.

Experții își exprimă însă îngrijorarea că, mai ales în condițiile refuzului de a explica în ce constau aceste propuneri, Chișinăul ar putea face cedări în detrimentul intereselor Republicii Moldova. 

Chișinăul speră că protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava din luna octombrie va fi semnat în preajma Consiliului Ministerial al OSCE, care se va desfășura tot în capitala Slovaciei în perioada 5-6 decembrie, a declarat vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

El a precizat că după ce Chișinăul și Tiraspolul nu au putut conveni în privința priorităților pe termen scurt, din care cauză nu a fost semnat protocolul, Franco Frattini a propus o formulă de compromis, agreată de autoritățile Republicii Moldova.

Alexandru Flenchea și-a exprimat speranța că documentul va putea fi semnat în ajunul sau după Consiliul Ministerial al OSCE.

„Formula de compromis a fost acceptată de Chișinău. Avem timp să semnăm acest protocol până atunci (Consiliul Ministerial al OSCE n.red.), sau, eventual, după. Având angajamentul Chișinăului de a semna protocolul, Tiraspolul are oportunitatea să se alăture acestui proiect”

El însă a evitat să spună în ce constă formula de compromis propusă de FrancoFrattini.

Faptul că autoritățile refuză să explice în ce constau aceste propuneri, lasă de presupus că ar fi vorba despre niște cedări în defavoarea Republicii Moldova, susține analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova.

„Mă tem că însușii faptul că Flenchea a refuzat să explice în ce constau acele înțelegeri noi-atinse, vorbește despre faptul că ele sunt în detrimentul Republici Moldova și demnitarul moldovean se teme să le anunțe din timp pentru că ar putea să provoace o reacție ostilă a societății civile și a opiniei publice”.

Expertul Ion Leahu, fost membru în ComisiaUnificată de Control, menționează că, aparent, autoritățile de la Chișinău au convenit deja anumite înțelegeri cu Moscova, care sunt în favoarea intereselor Tiraspolului.

„Pornind de la faptul care sunt subiectele conversațiilor, putem spune că R.Moldova a luat calea cedărilor, calea realizărilor celor mai nedorite pentru noi aspirații ale Tiraspolului.”

Amintim că la runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, desfășurată la 9-10 octombrie, părțile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna protocolul. Potrivit Chișinăului, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt. Guvernul insistă pe libera circulație, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în limba română și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău