EXPERȚII depre influxurile de valută: Deprecierea leului are loc brusc și este un efect al măsurilor populiste din perioada electorală

  • 17 Aprilie 2019 13:20
EXPERȚII depre influxurile de valută: Deprecierea leului are loc brusc și este un efect al măsurilor populiste din perioada electorală

Pe piața valutară din Rep. Moldova, leul s-a depreciat semnificativ în ultima perioadă față de dolarul american și moneda unică europeană. Experții susțin că. Pe de altă parte, Banca Națională anunță că nu există premise pentru situații de criză, relatează Radio Chișinău.

Aprecierea dolarului și a monedei europene unice față de leul moldovenesc din ultima vreme este generată în această perioadă a anului de influxurile valutare, dar și de acțiunile populiste ale guvernării din timpul campaniei electorale. Potrivit analistului Sergiu Gaibu de la Expert- Grup evoluțiile de pe piața valutară sunt incerte deocamdată și vor depinde mai departe de politicile promovate de viitorul Guvern.

„În perioada de primăvară influxurile de valută în economia țării sunt în mod sezonier mai reduse și leul supus unor presiuni de depreciere. În perioada aceasta remitențele au scăzut față de perioada similară a anului precedent și balanța comercială negativă este în creștere. Este și un efect al măsurilor populiste din perioada electorală, care au stimulat consumul, iar consumul în R. Moldova este în proporție de 60% satisfăcut de importuri, respectiv acest lucru a stimulat importurile și creșterea deficitului balanței comerciale. De politica viitorului Guvern va depinde foarte mult care va fi configurația operațiunilor, a trendului comercial extern și cum va evalua consumul în R. Moldova, care iarăși are influență asupra importurilor și exporturilor”.

Cetățenii resimt mai puternic deprecierea leului, pentru că aceasta a avut loc brusc, susține expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. În opinia specialistului, aceste oscilații nu ar trebui să îngrijoreze prea mult cetățenii. El prognozează că situația de pe piața valutară se va ameliora în perioada sărbătorilor pascale.

„Tot „stresul” de pe piața valutară se simte pentru că deprecierea are loc într-o perioadă scurtă. Dacă această depreciere ar fi avut loc într-o perioadă lungă, de câteva luni, cetățenii nu ar simți-o. Acum avem o oscilație a cursului valutar, cam de cinci ori mai mare decât în ultimii trei ani. Pentru a cincea lună consecutiv, cererea de valută este mai mare decât oferta. În perioada electorală, pe piața valutară la noi se întâmplă „minuni”, când avem o tendință de creștere bruscă a cererii, care se explică prin faptul că agenții economici sunt îngrijorați și procură mai multă valută. Sper că în perioada sărbătorilor de Paști, când oamenii vând foarte multă valută, piața se va liniști, deocamdată suntem într-o zonă de turbulențe, care are legătură și un fundal politic, pentru că întotdeauna în zona valutară, piața valutară e turbulentă”.

Veaceslav Ioniță mai crede că Banca Națională a Moldovei a intervenit prea agresiv în ajun de campania electorală și a menținut artificial aprecierea leului.

Într-un comunicat de presă, BNM afirmă că monitorizează situația de pe piața valutară internă, în contextul deprecierii leului ca urmare a creșterii cursului euro față de dolarul SUA pe piețele financiare externe. Astfel, luna aceasta leul moldovenesc s-a depreciat față de dolar cu 48 de bani. În prezent, piața valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare și nu există premise pentru situații de criză, potrivit BNM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău