EXPERȚII: Cum se va sancționa în mod egal, în toate cazurile, limitarea accesului cetățenilor în zonele aglomerate

  • 24 Martie 2020 13:27
EXPERȚII: Cum se va sancționa în mod egal, în toate cazurile, limitarea accesului cetățenilor în zonele aglomerate

Limitarea aflării cetățenilor în zonele aglomerate și noile restricții economice sunt doar măsuri care oferă autorităților un răgaz în care ar trebui să fortifice sistemul medical, consideră experții. De asemenea, ei sunt îngrijorați și de soarta oamenilor care ar putea să se trezească fără un loc de muncă, pentru că sunt nevoiți să stea acasă, pentru a diminua răspândirea virusului.

Unii experți se întreabă dacă limitarea accesului cetățenilor în zonele aglomerate va fi sancționată în toate cazurile în mod egal. Directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi, își manifestă, de asemenea, îngrijorarea și pentru cetățenii care s-ar putea trezi cu încălcarea dreptului la muncă.

Următoarea îngrijorare e o justiție destul de selectivă și mă refer la amenzile în legătură cu ultimele modificări în legislație, cei care încalcă anumite limitări impuse de comisie și aici mă refer la dreptul de întruniri. Am văzut că în anumite lăcașuri sfinte s-au făcut întâlniri cu enoriașii și nu am văzut niciun fel de informații că ar fi existat pedepse pentru astfel de situații. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă anumiți oameni s-ar întâlni și ar sta în Piața Marii Adunări Naționale, la aceeași distanță cum stăteau enoriașii în locașurile sfinte? Sigur că ar prim amendă, dacă ar cere informații și răspunsuri la întrebări. Mă îngrijorează anumite drepturi speciale, în special dreptul la muncă, în special acele persoane care nu știu cum să o ducă în ziua de mâine, nu au unde să se ducă la muncă, pentru că li se spune să stea acasă”.

Directorul de programe din cadrul ”Expert Grup”, Dumitru Budianschi, consideră că măsurile anunțate de Guvern sunt potrivite, doar că ar fi trebuit să fie enunțate mai devreme, pentru a câștiga mai mult timp. Expertul apreciază instituirea moratoriilor, însă se întreabă, de fapt, ce se va întâmpla după această epidemie cu economia R. Moldova.

Aceste măsuri erau necesare poate puțin mai devreme, dar toate sunt fundamentale. Aceste decizii sunt pe direcții importante, s-a venit cu limitări mai drastice: stoparea deplasării, a activității agenților economici. Era bine dacă aceste măsuri se luau cu două săptămâni în urmă. Tot ce face guvernul acum e pentru a câștiga timp și în acest timp este nevoie să se fortifice sistemul medical pentru a face față acestei epidemii. Bănuiesc că fără achiziții din afară, sistemul medical nu se va descurca. Este foarte bine că există excepția privind protecția consumatorilor care trebuie să fie destul de drastică în această perioadă. Nu avem încă măsuri economice care cel puțin ar menține productivitatea țării.

Amintim că autoritățile au anunțat noi restricții, ca măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, ce ar urma să intre în vigoare de miercuri. Printre acestea se numără limitarea circulației și interzicerea accesului în parcuri, terenuri și alte locuri aglomerate, iar poliția și armata vor asigura respectarea acestei decizii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău