Experții critică modul în care a fost selectat șeful CNA. „Acesta este de fapt un concurs trișat din start”

  • 02 August 2019 14:14
Experții critică modul în care a fost selectat șeful CNA. „Acesta este de fapt un concurs trișat din start”

Experții în drept critică modul în care a fost selectat candidatul la funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA), menționând că acesta a fost decis pe criterii politice și nu pe profesionalism. Reacția vine după ce astăzi președintele Comisiei juridice a Parlamentului, Sergiu Litvinencio, a publicat un tabel cu punctajul acordat de fiecare membru al comisei de selectare a candidaților la funcția de director al CNA, din care se observă că socialiștii l-au favorizat clar pe Ruslan Flocea, consilier prezidențial și fost consilier al președintei PSRM, Zinaida Greceanîi.

Sergiu Litvinenco a publicat pe o rețea de socializare tabelul cu puncte pe care fiecare membru al Comisiei le-a acordat celor nouă candidați la funcția de director al CNA, admiși la concurs, în urma căruia Ruslan Flocea a acumulat cele mai multe puncte – 312. Din tabel se observă că deputații socialiști i-au acordat consilierului lui Igor Dodon un număr mult mai mare de puncte, în comparație cu ceilalți candidați. Spre exemplu, deputata PSRM AllaDolința i-a acordat lui Ruslan Flocea 36 de puncte, iar celorlalți candidați – cel mult 4. Discrepanța dintre punctajul acordat de deputații din celelalte fracțiuni pentru diferiți candidați  este cu mult mai mică.

Modul în care deputații socialiști au apreciat candidații denotă că directorul CNA a fost ales pe criterii politice, susține consilierul juridic din cadrul Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun.

„Acesta este de fapt un concurs trișat din start. Cu siguranță dacă ar fi existat niște criterii, punctaje nu aleatorii și la intima convingere politică a deputaților, cred că ar fi fost un concurs mai bun. Dacă vorbim despre procese transparente, numiri pe baze de merit, acest concurs, prin prisma punctajelor acordate de deputați în comisia juridică, este o evidentă mimare a unui proces bazat pe merit”, a afirmat Ion Guzun. 

Experta anticorupție Mariana Kalughin consideră că acest concurs este o dovadă în plus că CNA trebuie scos de sub control parlamentar.

„CVNA nu trebuie să se afle în nici un fel sub controlul parlamentar. Acest exercițiu care în fond a eșuat ar putea să servească drept motiv pentru o discuție mult mai fundamentală și serioasă în partea ce ține de sistemul național anticorupție”, consideră experta. 

Amintim că Parlamentul l-a numit la 31 iulie pe Ruslan Flocea în funcția de director al CNA, candidatura sa fiind susținută și de opoziție. Totuși, câțiva deputați din Blocul Acum au criticat procesul de selectare a acestuia.

Ruslan Flocea a fost secretar general al aparatului președintelui Republicii Moldova. Anterior a deținut mai multe funcții în cadrul CNA, dar a fost și consilier al Zinaidei Greceanîi în perioada când aceasta a deținut funcția de viceprim-ministru și prim-ministru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău