Experții constată o intensificare alarmantă a exercițiilor militare în stânga Nistrului. MAEIE le califică drept provocatoare
-
02 Februarie 2018 10:38
Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova condamnă exercițiile militare ale trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană. Într-un declarație de presă făcută publică miercuri, 31 ianuarie, diplomația de la Chișinău a calificat aceste acțiuni drept provocatoare. Experții constată o intensificare a exercițiilor militare cu participarea trupelor ruse din stânga Nistrului.
Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău își reiterează nedumerirea și indignarea față de comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană care, în pofida protestelor exprimate în repetate rânduri de către autoritățile moldovenești, continuă să desfășoare activități militare cu obiective dubioase.
Îngrijorarea Chișinăului în acest sens este sporită și de faptul că în exercițiile desfășurate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse sunt antrenate și structurile de forță ale regimului secesionist de la Tiraspol.
Potrivit diplomației de la Chișinău, aceste exerciții militare reprezintă „o amenințare directă și brutală la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.
Exercițiile militare desfășurate de trupele ruse dislocate în regiunea transnistreană au avut, între altele, drept obiective „contracararea terorismului” și instruirea militarilor, potrivit unor comunicate de presă publicate pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării.
Deși declarația Ministerului de Externe al Republicii Moldova este una dură, autoritățile de la Chișinău nu pot împiedica desfășurarea acestor exerciții militare în regiunea transnistreană, consideră analistul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial. Totodată, el consideră că această declarație ar putea fi legată și de vizita din aceste zile a ministrului de externe moldovean în Statele Unite ale Americii.
„Adevărul este că autoritățile de la Chișinău nu pot împiedica desfășurarea acestor exerciții militare ostile și îngrijorătoare, ca cele care se desfășoară cu regularitate în ultimele luni în stânga Nistrului. Experții în securitate sunt extrem de alarmați, chiar dacă în societate nu pătrunde această percepție. Declarația este binevenită și necesară, chiar dacă se poate întrevedea aici și un scop politic, fiind poate legată de vizita la Washington a ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi, unde acesta ar trebui să confirme partenerilor noștri americani vectorul antirusesc al actualei guvernări. Dar ar trebui să ne întrebăm, poate, și cum cadrează această declarație cu optimismul afișat de aceleași autorități, practic, cu ocazia încheierii acelor protocoale cu administrația separatistă de la Tiraspol. Ai noștri nu au reușit să introducă subiectul militar pe lista de priorități în negocierile cu Tiraspolul, chiar dacă au făcut vara trecută o tentativă eșuată de a plasa acest subiect pe agenda ONU.”
De la începutul acestui an au avut loc peste 20 de exerciții militare în regiunea transnistreană, inclusiv cu trageri de luptă din toate tipurile de armament aflate în dotarea trupelor de ocupație ale Federației Ruse, atenționeză expertul în securitate, Rosian Vasiloi. El estimează că în 2017 au avut loc peste 200 de manevre militare în regiunea separatistă.
„Pentru prima dată de pe timpul Uniunii Sovietice au fost desfășurate exerciții cu folosirea sistemelor de rachete antitanc semighidate, după clasificație rusă: Fagot, Concurs și Maliutka. Asemenea exerciții nu au fost din '91 încoace. Pentru care război, sau împotriva cui se pregătesc? Pentru că Republica Moldova nu are asemenea forțe cum ar fi tancuri sau aviație militară. Ținând cont de faptul că trupele de ocupație ale Federației Ruse dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova sunt succesoarele dreptei Armate a 14-a, sarcina principală a Armatei a 14-a fost Bosforul, ieșirea pe partea de sud a Europei, către Bosfor, prin România și Bulgaria. Una din sarcini la momentul actual a trupelor de ocupație a Federației Ruse este îndeplinirea acțiunilor specifice în cazul de agravare a situației politico-militare din regiune.
Federația Rusă și-a asumat să-și retragă trupele și echipamentele militare de pe teritoriul Republicii Moldova încă la summit-ul de la Istanbul din 1999. Până în prezent, Rusia și-a retras doar o parte a armamentului greu.