Experții avertizează că motoarele mașinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător

  • 21 Octombrie 2019 20:14
Experții avertizează că motoarele mașinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător

Motoarele mașinilor electrice ar putea genera o serie de probleme pentru mediul înconjurător, în condițiile în care acumulatorii puternici utilizează litiu, iar necesarul de electricitate va crește și probabil va proveni din surse fosile, arată un reportaj realizat de BBC.

Sunt mașinile electrice atât de ecologice cum se crede

Conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie, până în anul 2030, peste 125 de milioane de vehicule electrice vor fi înmatriculate în întreaga lume. Dar de unde provine litiul utilizat în acumulatorii acestor vehicule?

Cele mai mari stocuri de litiu sunt în Munții Anzi. În Argentina, în provincia Jujuy există o serie de proiecte de extragere a litiului, contestate masiv de populațiile indigene, care, la fel ca și grupurile ecologice, sunt preocupate de consumul mare de apă necesar operațiunilor de extracție într-o regiune foarte aridă.

„În nord-vestul Argentinei, apa este expusă riscurilor majore. Proiectele de extragere a litiului necesită mult mai multă apă decât există aici", afirmă Pia Marchegiani, un activist pentru mediu din cadrul organizației FARN.

Din zona Jujuy au fost extrase 14.000 de tone de litiu în anul 2018. Oamenii de ștință afirmă că pentru procesare a fost utilizată cantitatea de 420 de milioane de litri de apă potabilă.

Guvernul provinciei argentiniene Jujuy susține că nu există nicio problemă privind resursele de apă potabilă.

„Oamenii trebuie să fie foarte confortabili cu ideea achiziționării de mașini electrice fabricate folosindu-se litiu din Argentina", susține Miguel Soler, secretarul de stat argentinian pentru Minerit.

Oamenii de știință avertizează că litiul nu este singura problemă de mediu asociată motoarelor electrice. „Trebuie să vedem imaginea completă. Nu trebuie să ne concentrăm doar pe mașină și pe baterie, ci trebuie să ne gândim și de unde provine electricitatea pentru încărcarea bateriilor. Este energie regenerabilă ori este curent electric produs din combustibili fosili?", declară Victoria Flexer, un profesor de Electrochimie citat de BBC și mediafax.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
7
Sat
9
Sun
10
Mon
8
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău