EXPERȚII au păreri diferite privind inițiativa unui candidat comun apartinic pentru prezidențiale

  • 15 Ianuarie 08:52
EXPERȚII au păreri diferite privind inițiativa unui candidat comun apartinic pentru prezidențiale

Experții au opinii diferite privind propunerea Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr privind identificarea unui candidat comun neafiliat politic pentru viitoarele alegeri prezidențiale, transmite IPN.

Directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, consideră că propunerea făcută de liderul PPPDA, Andrei Năstase, în ceea ce privește un candidat comun, apolitic, pentru următoarele alegeri prezidențiale, nu este una fezabilă. În opinia lui, prin această mișcare Andrei Năstase încearcă să-și salveze cariera politică.

„După alegerile la Primăria municipiului Chișinău, pe care el le-a pierdut, încearcă să-și găsească o nouă provocare ca să rămână în politica de rang înalt. Această propunere nu înseamnă că domnul Năstase va fi candidatul comun, ci important este ca Maia Sandu să nu fie”, a menționat directorul IIS în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

În opinia lui, dacă din partea blocului ACUM va candida la alegerile din toamnă un candidat apolitic, aceasta va însemna că Igor Dodon va câștiga fără dubii. „Eu cred că apele se vor liniști și toată lumea se va așeza la masa de negocieri ca să fie ales un candidat care are cele mai bune șanse de a câștiga aceste prezidențiale. Eu vreau să vă spun că domnul Dodon este acum foarte puternic, are acces la toate televiziunile, controlează foarte mult și, după părerea mea, el face acest lucru mai deștept decât o făcea Vladimir Plahotniuc. El nu admite niște gafe evidente, nu arestează oameni, nu face presiuni”, susține Kulminski.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea este de părere că Andrei Năstase, prin condiționările pe care le înaintează, nu neapărat vrea să-i blocheze Maiei Sandu participarea în aceste alegeri. „Ceea ce face domnul Năstase cu mult timp înainte de alegeri este să vină cu o serie de condiții pentru a porni un set de negocieri care va avea o continuitate. Primul pas pe care trebuie să-l facă PAS este să intre în acest joc”, susține comentatorul. Potrivit lui, Andrei Năstase a făcut această propunere pentru că este în mod evident dezavantajat față de președinta PAS.

Marți, 14 ianuarie, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr a venit cu un apel către forțele politice democratice privind identificarea unui candidat apartinic comun în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
28
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,1 m/s
Fri
26
Sat
26
Sun
25
Mon
25
Tue
26

Curs oficial BNM 03 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 0.1822
USD 17.2272 0.0451
RON 4.0205 0.0394
UAH 0.6337 -0.0089
RUB 0.2448 0.0031
Arhivă Radio Chișinău