Experții atenționează că economia R.Moldova ar putea stagna în 2022, pe fundalul unor presiuni inflaționiste tot mai mari și a reducerii accentuate a exporturilor și importurilor

  • 31 Ianuarie 2022 14:50
Experții atenționează că economia R.Moldova ar putea stagna în 2022, pe fundalul unor presiuni inflaționiste tot mai mari și a reducerii accentuate a exporturilor și importurilor

În anul 2022, economia moldovenească va înregistra evoluții modeste. Experții avertizează că aceasta ar putea chiar stagna pe fundalul unor presiuni inflaționiste tot mai mari, a reducerii accentuate a exporturilor și importurilor, iar multe companii vor fi aproape de starea de knockdown. Acestea sunt câteva dintre estimările făcute de autorii studiului „Analiza Creșterii Economice a Rep. Moldova” (MEGA), lansat astăzi, la Chișinău, de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, relatează Radio Chișinău.

În situația în care economia riscă să ajungă în stagflație, autoritățile trebuie să aplice politici încurajatoare, spune directorul Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor.

„Există premise, din păcate, pentru fenomenul de stagflație – atunci când creșterea economică încetinește sau chiar se apropie de stagnare, fiind acompaniată de o creștere destul de rapidă a presiunilor inflaționiste. Cred că este foarte important acum ca Guvernul să manifeste coordonare inter-instituțională impecabilă, o politică monetară adecvată acompaniată de o politică bugetară stimulativă pe fundalul unei politici economice care să inspire în primul rând încredere pentru firme, pentru investitori, dar și pentru populație.”

Experții anticipează o scădere a exporturilor de la 13%, în 2021, la 8% – în acest an. În 2022, PIB-ul nu va crește mai mult 3%, iar multiplele riscuri și presiunea prețurilor în creștere la resursele energetice vor afecta în mare măsură companiile, spune Alexandru Fală.

„Evident că mediul de afaceri va fi afectat de creșterea prețurilor la produsele energetice. Această creștere nu va reprezenta un knockout, ci o situație mai apropiată de knockdown, adică mediul de afaceri va putea trece peste această situație neplăcută.”

Cele mai mari creșteri ar putea fi înregistrare în construcții, spune Stas Madan.

„Vedem în agricultură o creștere modestă. În industrie, comerț și transporturi avem o creștere între 3 și 4 la sută a valorii adăugate brute, iar în sectorul de construcție va continua o creștere mai mare, de aproape 5%”.

Va crește și gradul de îndatorare a populației, potrivit expertei Ecaterina Rusu.

„Prognozăm o creștere a creditelor noi acordate cu 20%. Va crește creditarea persoanelor fizice, dar și acelor juridice. Ratele de dobândă vor fi mai mari. Respectiv, gradul de îndatorare a populației va crește, ceea ce reclamă necesitatea ca regulatorii să vină cu măsuri macro-prudențiale pentru a evita gradul de supra îndatorare a populației.”

Pentru acest an, experții anticipează o creștere a prețurilor, în medie, cu 14 la sută. Consumul va scădea, iar remiterile vor continua să constituie un suport suplimentar la veniturile populației. Piața forței de muncă va înregistra un nivel al ocupării modest de până la 1%. Inflația medie anuală se va apropia de 14 la sută, iar deficitul bugetar se va menține la o cotă ridicată de circa 6%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău