Experți: Vizita guvernatoarei Găgăuziei la Moscova poate crea dificultăți pentru comunicarea noastră cu partenerii Europeni

  • 04 Martie 14:13
Experți: Vizita guvernatoarei Găgăuziei la Moscova poate crea dificultăți pentru comunicarea noastră cu partenerii Europeni

Vizita guvernatoarei Găgăuziei, Eugenia Guțul, la Moscova pe 1 martie, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, face parte dintr-un ”plan al Moscovei de destabilizare a Rep. Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE, pe care Moscova nu îl agreează”, consideră experții. Odată cu această vizită tot mai mult se intensifică războiul hibrid, iar capacitatea Rep. Moldova de a face față acestor amenințări hibride este mixtă, spun analiștii.

Prin această vizită, Rep. Moldova ar putea fi supusă unor noi presiuni și încercări de destabilizare din partea Federației Ruse. „Este un plan al Moscovei și e clar că nu se va termina totul doar prin aceste vizite”, a subliniat pentru Radio Chișinău, analistul Nicolae Negru.

„Probabil au fost invitați la Moscova și mesajul lor a fost asemănător cu cel al separatiștilor de la Tiraspol și face parte din planul Moscovei de creare a condițiilor informaționale pentru destabilizarea Rep. Moldova și e legat desigur cu alegerile prezidențiale. Declarațiile precum că Chișinăul ar merge pe urmele Kievului, ar trebui să ne sperie - asta e probabil și scopul lor, pentru că astfel de declarații se făceau înainte de invadarea Ucrainei. Poate că până la invadarea Rep. Moldova mai este, dar intensificarea acestui război hibrid și încercările de destabilizare a Rep. Moldova începem să le simțim în fiecare zi”, afirmă Nicolae Negru.

Expertul în securitate, Andrei Curăraru amintește că atribuțiile bașcanului Găgăuziei nu includ politica externă. Totodată, mai mult de jumătate din bugetul regiunii autonome vine de la Chișinău, iar acest aspect poate fi un instrument eficient pentru a opri astfel de vizite, care ar putea prejudicia interesele Rep. Moldova, a declarat expertul pentru Radio Chișinău.

Vizita doamnei Guțul a însemnat o serie de întruniri în primul rând cu șefa camerei de sus a parlamentului rus, care este sub sancțiuni și care este membru al Consiliului de Securitate -  coordonând războiul împotriva Federației Ruse. Vedem faptul că activitatea și acțiunile doamnei bașcan depășesc atribuțiile stabilite în mod normal și pot crea dificultăți pentru comunicarea noastră cu partenerii Europeni. Efectele acestei vizite pentru Rep. Moldova pe termen scurt sunt de tensionare a relațiilor dintre Comrat și Chișinău. Capacitatea noastră de apărare în fața acestor amenințări hibride este una mixtă, în unele aspecte noi putem să ne apărăm mai bine, în altele nu. Ceea ce putem să facem este să monitorizăm astfel de ieșiri, dar și prin instrumente diplomatice și administrative să ne asigurăm că nu există lideri regionali care nu realizează politica externă comună a Rep. Moldova și astfel de ieșiri care fac rău Rep. Moldova să fie curmate. Să nu uităm că mai mult de 50% din bugetul Găgăuziei vine de la Chișinău, iar  acesta este un instrument eficient pentru a opri astfel de vizite”, a declarat Andrei Curăraru.

Comentând această vizită, analistul ucrainean, Vitalii Portnicov susține într-un mesaj pe Youtube că, astfel, Moscova încearcă să folosească toate pârghiile posibile de influență pentru a destabiliza Rep. Moldova și că Eugenia Guțul reprezintă interesele partidului Șor:

Insert Mulți cred că această vizită a fost folosită și pentru comunicarea Eugeniei Guțul cu Ilan Șor, care potrivit ultimelor informații se află și el în Rusia. Acum asistăm la o situație în care, pe de o parte, există o criză reală în relațiile dintre Republica Moldova și regiunea separatistă Transnistria. Pe de altă parte, este provocată o criză în relațiile dintre conducerea Republicii Moldova și unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, controlată de reprezentanții partidului Șor”, spune Vitalii Portnicov.

Precizăm că vizita Eugeniei Guțul la Moscova unde aceasta a fost însoțită de președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, intervine la două zile după ce în stânga Nistrului, la un așa-zis „congres al deputaților”, regiunea separatistă a decis să se adreseze Moscovei cu o cerere de ajutor și protecție, invocând, „presiuni” din partea Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău