EXPERȚI | Viitoarea șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, va avea de înfruntat o rezistență puternică a sistemului în noua sa postură și intenția anunțată de a reforma temeinic instituția

  • 08 Iunie 2022 13:04
EXPERȚI | Viitoarea șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, va avea de înfruntat o rezistență puternică a sistemului în noua sa postură și intenția anunțată de a reforma temeinic instituția

Viitoarea șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, va avea de înfruntat o rezistență puternică a sistemului în noua sa postură și intenția anunțată de a reforma temeinic instituția. Experți și comentatori politici au spus pentru Radio Chișinău că atuurile Veronicăi Drăgălin este că vine din afara sistemului, iar asta îi va permite să evalueze echilibrat situația din domeniu și să aplice măsuri care să facă o procuratură eficientă. 

Experții observă că și în anii precedenți au existat tentative de a reforma procuratura, însă acestea nu și-au atins, în mare parte, obiectivele. Într-o instituție cu mulți procurori care au activat într-un sistem abuziv, Veronica Drăgălin va avea o misiune complicată de a impune reformele, consideră avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru. 

„Cred că-i va fi foarte complicat, deoarece, în mare parte, în cadrul procuraturii sunt procurori care au activat cu 5-10 ani în urmă, când aceeași procuratură comitea abuzuri. Acum activează aceiași procurori din sistem care nu cred să se lase foarte reformat în sensul obiectivelor pe care le are doamna Drăgălin. (...) Eu cred că este o misiune foarte complicată, dar dacă e una imposibilă sau nu, rămâne să vedem. Dar cert este că e foarte complicată”, a menționat Vadim Vieru. 

În cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, comentatorul politic Ion Tăbârță a vorbit despre existența mai multor clanuri în organele procuraturii. Purificarea sistemului trebuie să fie realizată fără abuzuri, chiar dacă rezistența sistemului va fi una mare:

„Est evident că sistemul va reacționa și va reacționa în modul în care își dorește probabil dumneaei. Ea va avea nevoie de o viziune clară cum trebuie să acționeze. După o anumită perioadă, care nu va fi atât de lungă, să înceapă a schimba lucrurile în cadrul Procuraturii Anticorupție. (...) Una dintre misiunile ei va fi să aducă oameni noi în sistem, oameni care nu au probleme la capitolul integritate și oameni care vor să schimbe într-adevăr lucrurile spre bine în Rep. Moldova”, a afirmat comentatorul politic. 

Veronica Drăgălin a admis, în cadrul probei interviului la CSP, că procesul de reformare a Procuraturii Anticorupție nu va fi ușor. Instituția trebuie să câștige încrederea societății, iar procurii să acționeze fără să țină cont de culoare politică sau influența celor vizați în dosare. Veronica Drăgălin, care a făcut o carieră notabilă de 11 ani în justiția americană, a dat asigurări că nu va putea fi influențată nici din interiorul sistemului, nici din exterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău