Experți ucraineni | Rusia vrea să se folosească de exemplul Transnistriei pentru federalizarea Ucrainei

  • 30 Ianuarie 2020 11:01
Experți ucraineni | Rusia vrea să se folosească de exemplul Transnistriei pentru federalizarea Ucrainei

Rusia vrea să se folosească de exemplul Transnistriei pentru federalizarea Ucrainei, recurgând la metode de forță, consideră șeful Centrului de studii internaționale de pe lângă Academia Diplomatică din Kiev, Andrii Veselovski, ambasador extraordinar și plenipotențiar, într-un interviu acordat miercuri publicației ucrainene Segodnia, citată de Agerpres.

În genere, temerile Kievului cu privire la planul Kremlinului de federalizare a Ucrainei s-au amplificat recent, după ce fostul vicepremier rus Dmitri Kozak a fost numit recent șef adjunct al administrației prezidențiale ruse, în sarcinile căruia figurează și 'direcția Ucraina', coordonată până acum de Vladislav Surkov, considerat un fel de 'eminență cenușie' a Kremlinului și unul dintre autorii proiectului 'Novorossia', care presupunea anexarea a 10-12 regiuni ale Ucrainei, de la Donbas până la Transnistria. Proiectul în mare a eșuat, dar s-a soldat cu anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și la actualul conflict din Donbas, izbucnit în același an.

'De-a lungul anilor, în mod consecvent și deliberat - ideologic, mediatic, pe calea numirii fidelilor săi - Rusia a pus bazele în Donbas creării unei noi Transnistrii la momentul potrivit', a afirmat Veselovski, adăugând că Moscova aplică în raport cu Crimeea și Donbas ceea ce a reușit să facă în Abhazia, Osetia de Sud (Georgia), în Transnistria (Republica Moldova).

'Și a reușit să facă aceasta pentru că noi nu am acordat atenția cuvenită', a menționat diplomatul ucrainean, subliniind că Rusia vrea să se folosească de exemplul Transnistriei pentru federalizarea Ucrainei.

'Fiecare combatant (ucrainean) rănit sau ucis este o rană pe corpul întregii Ucraine. Rusia știe acest lucru și va continua să ucidă până când vom capitula și vom spune că suntem gata de orice numai ca toate acestea să înceteze. Conștienți de respectiva abordare a Rusiei, trebuie să chibzuim la ce avem de făcut pentru a nu cădea în această capcană', a afirmat Veselovski.

Totuși, spune el, conflictul transnistrean se deosebește în multe privințe de ceea ce se petrece în prezent în estul Ucrainei, iar Kievul ar trebui să se ocupe mai îndeaproape de respectivul diferend pentru a face imposibilă orice fel de paralelă între Transnistria și Donbas în 'capetele înfierbântate de la Kremlin'.

Și expertul Leo Litra, de la Centrul 'Nova Evropa' din Kiev, consideră că, prin continuarea acțiunilor militare în Donbas, Rusia încearcă să oblige Kievul la concesii.

În opinia sa, este puțin probabil ca în această etapă Rusia să meargă la implementarea unui scenariu 100% transnistrean în Donbas, ceea ce prevede înghețarea conflictului.

'Una dintre pârghiile importante de influență ale Rusiei asupra Ucrainei vizează tocmai operațiunile militare active în Donbas. Așa gândește Moscova că ar putea să determine Kievul la concesii pentru ca el să accepte modelul de soluționare a conflictului care ar conveni cel mai mult Kremlinului. Rusia crede că, dacă ar înceta acțiunile militare, Ucraina și-ar putea permite o strategie mai de lungă durată care ar ține cont în primul rând de interesele sale', a subliniat Litra.

Dmitri Kozak a eșuat în 2003 în realizarea planului său de federalizare a Republicii Moldova, dar recent la Chișinău s-au instalat la putere forțe proruse care ar putea să fie dispuse să realizeze acest proiect al Kremlinului, a apreciat, la rândul său, expertul ucrainean Serghei Gherasimciuk, citat de Segodnia. Dacă lui Kozak îi va reuși de data aceasta 'federalizarea Republicii Moldova', următoarea țintă va fi Ucraina, avertizează el.

Fost vicepremier în perioada 2008-2020, Dmitri Kozak este în prezent adjunct al șefului administrației prezidențiale și reprezentant special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare comerciale și economice cu Republica Moldova. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,89 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 06 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1277 -0.0418
USD 17.8354 -0.0209
RON 4.2972 -0.0068
UAH 0.6619 -0.0012
RUB 0.2439 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău