EXPERȚI | Tichetele ar putea stimula evaziunea fiscală. Andrian Candu insistă: este o inițiativă cu menire socială

  • 06 Aprilie 2017 15:47
0%
00:00:00
00:00:00

Introducerea tichetelor de masă, inițiativă a președintelui Parlamentului, Andrian Candu, ar putea crește prețurile de producție ale agenților economici, dar și stimula evaziunea fiscală, atrag atenția mai mulți experți. Pe de altă parte, Andrian Candu dă asigurări că tichetele de masă nu vor fi obligatorii și că acesta este un proiect cu menire socială, având unicul scop de a asigura condiții de muncă mai bune pentru angajați. Subiectul a fost discutat în cadrul unei dezbateri publice organizate de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a explicat că a propus introducerea tichetelor de masă ca pe un instrument social, care ar fi un venit suplimentar pentru angajați și că acesta nu va fi impozitat. Totodată, angajatorii nu vor avea dreptul să scoată din salarii valoarea tichetelor de masă, care ar urma să fie de 45 de lei pe zi, valoare calculată reieșind din minimul de existență și coșul minim de consum. Andrian Candu a precizat că acesta nu va fi un sistem obligatoriu și este adresat, într-o primă etapă companiilor private, întrucât statul nu are bani pentru aceste facilități pentru angajații săi.

„Nu am alocat nimic în buget și poate fi implementat în prima etapă în domeniul privat. Domeniul public presupune cost al bugetului. Am vrea după asta să discutăm cu Ministerul Finanțelor, care deja spune nu la multe, să avem o implementare graduală a tichetelor de masă pentru anumite pături vulnerabile și în domeniul public”, a declarat Andrian Candu.

Eliberarea tichetelor de masă ar putea stimula evaziunea fiscală, a atras atenția expertul IDIS ”Viitorul”, Dorin Vachulovschi.

„Noi acum avem o economie informală destul de pronunțată, avem salarii în plic – un fenomen destul de răspândit, și, într-o măsură oarecare, implementarea tichetelor de masă ar instituționaliza, ar ”legaliza” o anumită parte din acele salarii”, a declarat Dorin Vachulovschi.

O altă problemă este că introducerea tichetelor de masă presupune existența unei companii specializate care să administreze acest sistem. Angajatorii care vor dori să le ofere tichete de masă salariaților vor avea, astfel, mai multe cheltuieli, pentru că vor trebui să întrețină și acest sistem de management, a subliniat directorul de programe al Expert-Grup, Veaceslav Negruță.

„De exemplu, azi agentul economic angajator nu este parte a sistemului de tichete și nu deduce pentru hrană. Dar, intrând în această formulă, de exemplu, 1000-2000 de lei pe care îi dă pe tichetele respective, le va include în costuri. Asta înseamnă că prețul producției acelui agent economic, ce produce șoșoni sau creioane, va crește”, a declarat Veaceslav Negruță.

Veaceslav Negruță a adăugat că în Republica Moldova există deja un instrument legal care le permite companiilor să aibă cheltuieli deductibile pentru alimentarea angajaților, fără a fi nevoie de un intermediar. Experții au mai atras atenția că, în cazul promovării în Parlament, legea ar trebui formulată în așa fel încât să nu fie ”cu dedicație” pentru o anumită companie care ar urma să administreze sistemul de tichete de masă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău