Experți | Susținerea pe care o are Vladimir Putin în Republica Moldova este rezultatul propagandei

  • 09 Decembrie 2022 13:56
Experți | Susținerea pe care o are Vladimir Putin în Republica Moldova este rezultatul propagandei

Susținerea pe care o are Vladimir Putin în Republica Moldova este rezultatul propagandei. De aceea, în Republica Moldova trebuie să fie revizuite manualele de istorie, să fie interzise televiziunile rusești, dar și activitatea Bisericii Ruse. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci țara noastră în continuare se va confrunta cu așa zisele „nostalgii” după Uniunea Sovietică, care sunt un punct de pornire pentru propaganda prorusă. Acestea sunt câteva dintre concluziile formulate de experți în cadrul unei dezbateri publice, organizate de Agenția de presă IPN cu privire la războiul din Ucraina, transmite Radio Chișinău.

Aproximativ 37 la sută dintre cetățenii din Republica Moldova îl susțin astăzi, potrivit sondajelor, pe Vladimir Putin, dar și invazia provocată de acesta în Ucraina. Din cele 260 de posturi de televiziune pe care le are cetățeanul acasă, 80 la sută sunt în limba rusă și anume astfel este promovată propaganda, a declarat fostul viceprim-ministru al Republicii Moldova și semnatar al Declarației de Independență, Valentin Dolganiuc:        

„Această susținere gravă, pe care o are Putin în Republica Moldova este rezultatul propagandei rusești, pentru că și astăzi Rusia imperială are trei instrumente fundamentale. Primul instrument este învățământul. Acest instrument este ceva pur și simplu lamentabil în ceea ce privește schimbarea mentalului colectiv și spunerea adevărului. Al doilea instrument este televiziunea. Astfel, și limba rusă în televiziuni este folosită ca un instrument al propagandei și prezenței rusești în acest teritoriu. Iar al treilea instrument este Biserica Rusă pe teritoriul Republica Moldova”, a declarat Valentin Dolganiuc.

La rândul său, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie crede că, fie că sunt sau nu informați, cetățeni care susțin Federația Rusă vor exista întotdeauna:

„Rusia are în Republica Moldova surse de informare extrem de puternice și foarte multe prin care ea își promovează conceptul și își formează aici lumea care să o susțină. Eu însă înțeleg că există acei nostalgici care, chiar dacă nu ar fi avut surse de informare, ei oricum ar fi zis că este bine că Ucraina este atacată de Rusia. Cred că minimum 20 la sută dintre cetățeni o să fie întotdeauna în această societate, cu sau fără informare”, a afirmat Arcadie Barbăroșie.

Chiar dacă au trecut ani de zile cifra rămâne a fi aceeași, 40 la sută dintre cetățeni R. Moldova spun că și-ar dori refacerea Uniunii Sovietice, a declarat expertul permanent al proiectului, Igor Boțan:

„Propaganda lucrează și lucrează foarte eficient. Ea exploatează nostalgiile, de aceea propaganda în Republica Moldova este cea care modulează aceste sentimente nostalgice”, a spus Igor Boțan.

Dezbaterea de astăzi la IPN a fost consacrată evoluției războiului ruso-ucrainean și influenței acestuia asupra nostalgiilor după URSS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău