Experți: Schimbările climatice nu se opresc la frontieră. Noi ne dorim să vedem unde suntem în implementarea prevederilor care țin de schimbările climatice”

  • 17 Noiembrie 2022 17:31
Experți: Schimbările climatice nu se opresc la frontieră. Noi ne dorim să vedem unde suntem în implementarea prevederilor care țin de schimbările climatice”

Pentru Uniunea Europeană, dar și pentru Rep. Moldova, în calitate de stat candidat la aderare, sunt foarte importante problemele legate de schimbarea climei, pentru că ele nu se opresc la frontieră, au declarat experții în cadrul unei conferințe cu privire la evaluarea implementării politicilor UE privind schimbările climatice în Rep. Moldova, Ucraina și Georgia, transmite Radio Chișinău.

 

La nivel european și la nivel internațional schimbările climatice sunt o prioritate. Dacă noi nu vom combate schimbările climatice omenirea va merge spre autodistrugere, a declarat analistul politic Ion Tăbârță, pentru Radio Chișinău:

„Noi avem fenomene pe care nici nu le conștientizăm, cum ar fi ploile torențiale puternice, alunecările de teren. Dacă noi nu vom combate schimbările climatice, omenirea merge spre autodistrugere și este foarte important ca și Rep. Moldova să participe la practicile Europene de a combate schimbările climatice. Noi acum practic ne inițiem în acest proces de a combate schimbările climatice. De asemenea, trebuie să înțelegem că politicile climatice nu sunt doar pentru autorități, dar sunt pentru toți cetățenii, pentru că de aceste schimbări climatice depinde sănătatea tuturor dintre noi”, a declarat Ion Tăbârță

Rep. Moldova, prin semnarea acordului de la Paris, s-a angajat să respecte prevederile conform căruia temperatura nu trebuie să crească mai mult cu 1,5 grade Celsius. Schimbările climatice nu se opresc la frontieră a atenționat în cadrul conferinței experta germană, Katja Christina Plate, reprezentanta Konrad Adenauer Stiftung pentru România și R.Moldova:

„Schimbările climatice nu se opresc la frontieră. Noi ne dorim împreună cu partenerii noștri, în special cu Ucraina și Georgia să vedem care este situația actuală, unde suntem în implementarea prevederilor, care țin de schimbările climatice. Mai ales ținând cont de faptul că Republica Moldova are statut de țară candidată la UE. Rep. Moldova s-a angajat prin semnarea acordului de la Paris să respecte prevederile conform căruia temperatura nu trebuie să crească mai mult cu 1,5 grade Celsius. Noi sprijinim Rep. Moldova, la fel cum o sprijină și alți parteneri din cadrul Uniunii Europene”, a declarat Katja Christina Plate.

Europa își propune să fie primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume. Proiectul EU4Climate sprijină guvernele a cinci țări ale Parteneriatului Estic - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, să întreprindă măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Analize și Politici Eficiente CAPE, cu suportul financiar al Fundației Konrad Adenauer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău