Experți | Scenariul unui posibil conflict armat deschis între Rusia și Ucraina comportă riscuri imense pentru R.Moldova. „Nu o singură dată scenariul militar a fost folosit pentru a ridica ratingul în scădere al liderului de la Kremlin”

  • 14 Aprilie 2021 12:40
Experți | Scenariul unui posibil conflict armat deschis între Rusia și Ucraina comportă riscuri imense pentru R.Moldova. „Nu o singură dată scenariul militar a fost folosit pentru a ridica ratingul în scădere al liderului de la Kremlin”

Scenariul unui posibil conflict armat deschis între Rusia și Ucraina, discutat tot mai des în ultimul timp, comportă riscuri imense pentru Republica Moldova, consideră experții. În opinia acestora, este foarte probabilă și implicarea trupelor armate din stânga Nistrului, inclusiv împotriva Republicii Moldova.

În ultima perioadă, la nivelul comunității internaționale se discută tot mai mult despre concentrările de forțe ruse la hotar cu Ucraina, unii experți vorbind despre riscul unui atac asupra țării vecine. Analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova nu exclude un astfel de scenariu.

Nu o singură dată scenariul militar a fost folosit pentru a ridica ratingul în scădere al liderului de la Kremlin. S-ar putea să asistăm din nou la un asemenea scenariu, iar în cazul în care comunitatea internațională nu va reacționa prompt, Rusia ar putea să-și permită din nou un atac împotriva Ucrainei.

În același timp, expertul Ion Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control susține că dacă și se va ajunge la o confruntare militară, atunci riscul implicării forțelor militare staționate în stânga Nistrului este imens. Inclusiv, acestea ar putea fi antrenate împotriva Republicii Moldova, care nu ar avea nicio șansă să opună rezistență militară.

Dacă se declanșează totuși acțiunile armate în Estul Ucrainei, trupele amplasate în estul Republicii Moldova, de asemenea, vor fi implicate. Sau împotriva Ucrainei sau în direcția Republicii Moldova. Din punct de vedere militar, Chișinăul nu poate face nimic.

Amintim că din 2014 Ucraina se confruntă cu un conflict secesionist la Est și acuză Rusia că ar susține separatiștii din regiune. În plus, Rusia a ocupat în 2014 peninsula Crimeea, în contextul aspirațiilor pro-europene ale Kievului. În ultimul timp, Rusia a masat forțe militare importante la hotar cu Ucraina, iar presa a scris și despre mișcări și exerciții militare în regiunea transnistreană. Totuși, ministrul interimar al Apărării Victor Gaiciuc a declarat recent într-un interviu pentru publicația Balkan Insight că nu vede niciun pericol în faptul că de la începutul acestei luni soldații ruși din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), dislicați

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău