Experți | S-au întrunit circumstanțele necesare pentru a dizolva Parlamentul și a declanșa alegeri anticipate, dar procedura ar putea fi tergiversată

  • 26 Martie 2021 13:22
Experți | S-au întrunit circumstanțele necesare pentru a dizolva Parlamentul și a declanșa alegeri anticipate, dar procedura ar putea fi tergiversată

După a doua tentativă eșuată de a vota Guvernul, s-au întrunit circumstanțele necesare pentru a dizolva Parlamentul și a declanșa alegeri anticipate, consideră experții constituționaliști. Analiștii politici consideră că procedura va fi tergiversată de contestații și sesizări depuse la Curtea Constituțională.

Refuzul Parlamentului de a vota pentru Guvernul propus de Igor Grosu a fost a doua tentativă eșuată de votare a Cabinetului de Miniștri și, respectiv, s-au întrunit condițiile de dizolvare a Legislativului, consideră fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu. El însă menționează că și Curtea Constituțională trebuie să interpreteze situația.

Constituția spune clar că după cel puțin două încercări eșuate… Iată aici cum va fi interpretat… poate să fie și a treia. De aceea totul va depinde de hotărârea Curții Constituționale. Urmând logica prevederilor din Constituție, circumstanțele pentru dizolvarea parlamentului există.

De asemenea, expertul Teodor Cârnaț consideră că s-au întrunit condițiile de dizolvare a Parlamentului. Vorbind de hotărârea de luni a Curții Constituționale care lasă loc pentru noi consultări după a doua tentativă eșuată, Teodor Cârnaț susține că acest lucru ar fi fost posibil dacă nu ar fi expirat trei luni de la demisia Guvernului Chicu.

Dacă a expirat termenul de trei luni, această posibilitate nu mai există. În conformitate cu jurisprudența Curții Din 2013 și a art 85 din Constituție, președintele este obligat să dizolve parlamentul pentru a pune punct acestei crize. Dacă nu va pune punctul, atunci se merge spre continuitatea crizei.

Analistul politic Ion Tăbârță atrage atenția că majoritatea parlamentară încearcă să tragă de timp, inclusiv prin refuzul de a participa la consultări cu președintele. Însă, în opinia sa, acțiunile socialiștilor nu fac decât să întărească argumentele privind necesitatea dizolvării acestui Parlament.

În actualul context, reieșind din acțiunile majorității parlamentare, Curtea Constituțională le poate trata drept reavoință în alegerea guvernului. Reieșind din faptul că termenul a expirat, că au fost consumate două tentative, desigur că Curtea Constituțională poate considera că au fost întrunite toate circumstanțele pentru a fi dizolvat parlamentul.

Amintim că majoritatea parlamentară PSRM-Platforma „Pentru Moldova” din care face parte și Partidul Șor se opune dizolvării Parlamentului și chiar după două tentative eșuate de formare a Guvernului insistă pe votarea guvernului în frunte cu Vladimir Golovatiuc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău