Experți | Rusia va continua să șantajeze energetic țările europene

  • 23 Februarie 2022 13:12
Experți | Rusia va continua să șantajeze energetic țările europene

Sancțiunile aplicate Rusiei de către Uniunea Europeană, Statele Unite și aliații acestora nu sunt de natură să descurajeze acțiunile expansioniste ale Moscovei în contextul evenimentelor din Ucraina, dar suficiente pentru a lovi puternic în economia rusă. La ora actuală, are loc „o mobilizare deplină a Occidentului contra unei infracțiuni de drept internațional”, consideră experții intervievați de Radio Chișinău. Totuși, chiar și în aceste condiții, sugerează experții, Rusia va continua să șantajeze energetic țările europene.

Analistul politic Ion Tăbârță susține că sancțiunile aplicate Rusiei acum de Occident vor afecta puternic economia rusă, așa cum s-a întâmplat în 2014, când în urma anexării peninsulei Crimeea, Occidentul aplicase o serie de măsuri similare. Totuși, chiar și în aceste condiții, Moscova va încerca să șantajeze comunitatea internațională din punct de vedere energetic, sugerează Ion Tăbârță:  

„Am văzut reacția ambasadorului rus în SUA, Anatoli Antonov, care a spus că, dacă vor fi introduse sancțiuni împotriva Rusiei, vor avea de suferit din punct de vedere economic, energetic toate statele la nivel internațional. Același Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, referindu-se la gazoductul Nord Stream 2, a spus că dacă europenii vor gaze naturale la prețul de 2000 de euro, atunci nu au decât să aplice aceste sancțiuni. Noi vedem că, deocamdată, Federația Rusă, conducerea ei, se ține tare pe poziție.”

Fostul ambasador al Chișinăului la Washington, Igor Munteanu, consideră că, în comparație cu cele din 2014, actualele sancțiuni împotriva Rusiei ar putea afecta mult mai grav economia rusă, bunăstarea elitelor și a oligarhilor ruși din anturajul lui Vladimir Putin.

„Vor fi suficient de usturătoare ca ele să fie luate în considerare și să provoace anumite reacții vizibile deja printre elitele care au proprietăți, active și influență în economia statului rus. Observăm că pe măsură ce sancțiunile se vor consolida, pentru că noi observăm doar începutul acestui proces de sancționare pentru încălcarea dreptului internațional și a suveranității unui stat independent – Ucraina – această invazie produsă prin recunoașterea republicilor nu va urma fără consecințe și cred are loc o mobilizare deplină a Occidentului contra unei infracțiuni de drept internațional.

Igor Munteanu a mai afirmat că, totuși, una dintre cele mai puternice lovituri pentru Rusia este suspendarea de către Germania a procesului de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, care urma să facă din Rusia „o forță centrală” în sistemul de gaze de pe continentul european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău