Experți | R.Moldova va avea de suferit economic, dacă va desconsidera recomandările Comisiei de la Veneția

  • 22 Iunie 2017 15:16
Experți | R.Moldova va avea de suferit economic, dacă va desconsidera recomandările Comisiei de la Veneția

Dacă Republica Moldova nu va lua în considerație recomandările Comisiei de la Veneția, așa cum au cerut și oficialii europeni, acest lucru ar putea afecta relațiile cu Uniunea Europeană, atenționează experții.

În plus, Republica Moldova va avea de suferit și din punct de vedere economic, dacă din cauza modificării sistemului electoral nu va primi cele 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn dar și alți oficiali europeni au îndemnat autoritățile de la Chișinău să țină cont în totalitate de avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a sistemului electoral. Comisia consideră nerecomandabilă modificarea sistemului electoral în actualul context politic de la Chișinău. Mai mult. Johannes Hahn a sugerat că dacă totuși autoritățile vor adopta proiectul, Republica Moldova ar putea rămâne fără sprijinul macrofinanciar de 100 de milioane de euro. Pe de altă parte, premierul Pavel Filip aflat ieri în vizită la Bruxelles, a sugerat că guvernarea va continua să promoveze acest proiect.

Mesajul de ieri al Bruxellesului a fost foarte clar și tranșant, iar dacă autoritățile nu vor ține cont de el, acest lucru ar putea afecta relațiile cu Uniunea Europeană, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Iulian Groza, fost ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

”Poziția UE este una foarte tranșantă, foarte clară. În momentul în care totuși Parlamentul Republicii Moldova modificarea sistemului electoral, ignorând toate recomandările Comisiei de la Veneția, asta sigur că ar putea să afecteze. În cazul dat vorbim de oferirea asistenței macrofinanciare”, soune Iulian Groza.

Cele 100 de milioane de euro, adică aproximativ 2 miliarde de lei sunt importante pentru economia Republicii Moldova. Chiar dacă Guvernul se poate descurca și fără acești bani, consecințele pierderii acestei asistențe ar putea fi destul de costisitoare, a comentat analistul economic Veaceslav Ioniță.

„Eu cred că ar fi o continuare a crizei economice din anii trecuți, când noi am practic sistat toate activitățile investiționale și am trăit pe consum. Ar fi grav dar nu critic. Cred că Guvernul ar putea supraviețui, dar asta înseamnă o înghețare în continuare a tot ce înseamnă activitate economică în Moldova”, este de părere Veaceslav Ioniță.

Amintim că deputații PDM, PSRM și popular-europeni au votat la începutul lunii mai un proiect de modificare a sistemului electoral care prevede că jumătate din deputați vor fi aleși în circumscripții uninominal, care vor fi organizate inclusiv în diaspora și în regiunea transnistreană. Mai multe partide de opoziție și reprezentanți ai societății civile au organizat proteste împotriva acestor modificări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău