EXPERȚI: R.Moldova nu putea evita pandemia, așa cum nu a putut-o face nici alte state, dar unele efecte ale crizei puteau fi prevenite
-
19 Mai 2020 13:58
Criza provocată de pandemia de Coronavirus va afecta grav Rep. Moldova, la fel ca alte state, multe întreprinderi vor falimenta, va crește rata șomajului, iar în toamnă se așteaptă un nou val de infectării care ar putea fi mai dur decât primul, a declarat astăzi premierul Ion Chicu.
În cadrul unei conferințe de presă în care a făcut o totalizare a activității guvernului la șase luni de la învestire, el a anunțat că și deficitul bugetar, deja enorm, conform ultimelor prognoze, va depăși un miliard de euro. Experții consideră că unele consecințe economice puteau fi evitate, și critică modul în care executivul a făcut față pandemiei, dar și obediența sa față de președintele Igor Dodon.
În prima sa conferința de presă, de după ridicarea stării de urgență, premierul Ion Chicu a făcut o analiză comparativă a situației legate de răspândirea coronavirusului, arătând că Republica Moldova, la mai multe capitole este aproximativ la mijloc printre statele din regiune. Dar atunci când jurnaliștii au arătat că în ultima săptămână, după numărul de cazuri noi, Republica Moldova este printre primele în Europa, Ion Chicu a dat vina pe oameni că nu respectă măsurile recomandate de medici.
Autoritățile așteaptă o majorare a numărului de infectări în prima jumătate a lunii iunie, după ce mai multe restricții vor fi eliminate. De asemenea, este prognozat un al doilea val al pandemiei în a doua jumătate a toamnei, care ar putea fi mai grav decât primul.
Ion Chicu a arătat că pandemia afectează grav economia: veniturile la buget sunt în scădere, iar deficitul bugetar, prognozat la rectificarea recentă a bugetului la 16 miliarde de lei, va depăși, de fapt, 20 de miliarde. Guvernul speră să obțină ajutor extern, inclusiv cele 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, dar și să renegocieze creditul cu Rusia.
Ion Chicu a declarat că se așteaptă falimentarea unor întreprinderi, creșterea numărului de șomeri, dar și alte consecințe ale crizei.
„Din păcate, în această perioadă vor fi cazuri și, mă tem, nu puține, de faliment. Această criză ne va lăsa șifonați pe toți - și statul și agenți economici, sper că mai puțin cetățenii. Acaestă criză, și nu trebuie să ne facem iluzii, va afecta țara noastră la fel cum afectează alte țări.”
Republica Moldova nu putea evita pandemia, așa cum nu a putut-o face nici alte state, dar unele efecte ale crizei puteau fi prevenite, a comentat pentru Radio Chișinău economistul de la Expert-Grup, Dumitru Budianschi.
„Rezultate de diminuare a epidemiei decoamdată nu vedem. Deci, aici avem un minus și din această cauză și pierderile la economie sunt mai mari decât dacă se reușea o gestiune mai bună a riscului provocat de epidemie.”
Și analistul politic Ion Tăbârță este de părere că actualul guvern a avut mai multe erori în administrarea situației legate de pandemie. Un alt element definitoriu al acestui executiv este obediența excesivă față de instituția prezidențială, potrivit expertului.
„S-a creat impresia de o relație obedientă față de instituția președinției. Guvernul mai degrabă a fost o instituție de execuție a anumitor directive și politici venite de la șeful statului, decât a acționat în conformitate cu atribuțiile unui guvern într-o republică parlamentară.”
Amintim că Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie anul trecut, la scurt timp după demiterea Executivului condus de Maia Sandu. Actualul Guvern a fost inițial unul minoritar, adică nu avea susținerea unei majorități parlamentare și a fost votat de PSRM și PDM. Din Guvern făceau parte, în general, consilieri ai lui Igor Dodon, inclusiv Ion Chicu. În luna martie s-a format majoritatea parlamentară PSRM-PDM, care a condus la remanieri guvernamentale, mai mulți miniștri fiind înlocuiți cu reprezentanți ai Partidului Democrat.
În ultimul timp se vorbește tot mai des despre posibilitatea ca actualul guvern să piardă susținerea unei majorități și să fie demis de către actualele partide de opoziție.