Experți: Rezultatul strâns al referendumului din 20 octombrie a fost influențat și de greșelile comise de actuala guvernare
-
30 Octombrie 14:28
Rezultatul strâns al referendumului din 20 octombrie a fost influențat și de greșelile comise de actuala guvernare, precum comunicarea strategică deficitară prin izolarea unor categorii de alegători și lipsa unei campanii informaționale puternice privind integrarea în UE. Aceste opinii au fost exprimate de către unii experți în cadrul unei dezbateri la Agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.
Mecanismele de manipulare a electoratului „au funcționat mult mai bine decât toată strategia de comunicare a partidului de guvernare”, potrivit președintei Asociației „Experții pentru securitate și afaceri mondiale”, Angela Gramada.
Astfel, comunicarea strategică deficitară a partidului de guvernământ „a lăsat mult spațiu de manevră celor care au spus foarte multe minciuni” pentru a compromite referendumul și a pregăti terenul pentru alegerile parlamentare din 2025, susține Angela Gramada.
„Am văzut prea puțină disponibilitate să-și asume erori partidul de guvernare. Și asta cumva va pereclita capacitatea lor de a organiza următoarea bătălie electorală, alegerile parlamentare. Luând în considerare că referendumul a trecut la limită, iar partidele de opoziție, cu afinități de a promova parteneriat strategic cu Federația Rusă, vor folosi acest rezultat în favoarea lor”, a declarat Angela Grămadă.
Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc, este de părere că izolarea electoratului din regiunea găgăuză de către actuala guvernare „au influențat rezultatul strâns al referendumului”.
„Organizațiile de la Chișinău și instituțiile de stat, partidele politice trebuie să fie prezente. Eu cred că este o mare greșeală, și a partidului de guvernământ, dar și a altor partide pro-europene, care n-au nici un oficiu măcar la Comrat. Trebuie reanimate toate aceste punți de comunicare prin intermediul Adunării Populare de acolo și a parlamentului”, a spus Vadim Pistrinciuc.
Amintim că la referendumul republican pentru modificarea Constituției, în favoarea aderării Rep. Moldova la Uniunea Europeană au votat aproape 750 de mii de alegători ceea ce constituie 50,35% din totalul voturilor valabil exprimate. Diferența dintre opțiunea DA și opțiunea NU a fost de puțin peste 10 mii de voturi, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.