Experți: Republica Moldova rămâne vulnerabilă energetic, atât timp cât Rusia va bombarda Ucraina

  • 24 Noiembrie 2022 08:56
Experți: Republica Moldova rămâne vulnerabilă energetic, atât timp cât Rusia va bombarda Ucraina

Republica Moldova rămâne a fi vulnerabilă energetic, atât timp cât Rusia va bombarda Ucraina, susțin autoritățile. Gestul de astăzi al Federației Ruse de a bombarda infrastructură energetică din Ucraina, are drept scop îngenuncherea țării noastre. Acest lucru este un semnal clar că Republica Moldova trebuie să avanseze sigur pe calea integrării europene, spun unii experți, citați de Radio Moldova.

Deconectarea energiei electrice din cauza bombardamentelor rusești, ne-a demonstrat încă odată că Republica Moldova trebuie să-și construiască propriile sisteme de producere a energiei electrice, însă pentru aceasta ar fi nevoie de aproximativ doi ani, a afirmat pentru Radio Moldova, președintele Comisiei securitate, Lilian Carp, scrie TRM.md.

„Noi trebuie să înțelegem că Rusia continuă să terorizeze Ucraina, atât timp cât  Republica Moldova încă nu și-a construit, abia a început să-și construiască linia de tensiune înaltă care să diversifice transportarea energiei electrice, din păcate Republica Moldova încă depinde de infrastructura de tranzit din Ucraina”, a declarat Lilian Carp.

Bombardarea rețelelor energetice ucrainene, prin care este interconectată și Republica Moldova este un gest neprietenos din partea Federației Ruse, care are drept scop îngenuncherea țării noastre, a declarat pentru postul nostru de Radio, expertul Iurie Reniță.

„Un gest extrem de neprietenos din partea Federației Ruse care încearcă să ne îngenuncheze, să mergem în genunchi din nou la Moscova și să implorăm, acesta este scopul principal a acestor bombardamente. Rusia, practic a extins războiul din Ucraina la extins și asupra Republicii Moldova, deoarece, practic, a paralizat și a blocat activitatea unui stat care-și dorește o altă opțiune politică. Cred că guvernarea actuală trebuie să manifeste mai multă fermitate în desprinderea totală de relația păguboasă cu Rusia”, a afirmat Iurie Reniță.

Rusia a lăsat Republica Moldova pe întuneric și nu putem avea încredere într-un regim care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință spune președinta Maia Sandu într-o reacție pe pagina sa de Facebook. 

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu a precizat că astăzi vedem din nou cum acest război nedrept al Federației Ruse în Ucraina afectează direct Republica Moldova. 

În urma acestor bombardamente, practic, majoritatea localităților din țară au rămas fără lumină, afirmă prim-ministra Natalia Gavrilița. Potrivit ei, acest lucru periclitează funcționarea normală a instituțiilor de învățământ, a spitalelor, a fabricilor, companiilor producătoare, dar și viața cotidiană a oamenilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău