Experți | Republica Moldova este restanțieră în privința adoptării legislației secundare prevăzută de Pachetul energetic III

  • 20 Noiembrie 2017 15:07
Experți | Republica Moldova este restanțieră în privința adoptării legislației secundare prevăzută de Pachetul energetic III

Republica Moldova a adoptat legislația primară prevăzută de Pachetul energetic III, dar este restanțieră în ceea ce privește adoptarea legislației secundare și implementarea acestora.

Până acum au fost adoptate trei legi de bază – Legea gazelor naturale, Legea energiei electrice și Legea cu privire la energetică – ce prevăd liberalizarea pieței energetice, separarea activităților de transport de cea de furnizare sau distribuție și independența financiară și instituțională a ANRE. Experții, dar și autoritățile din domeniu spun, însă, că urmează un proces anevoios de implementare a normelor. 

Din 79 de acțiuni prevăzute pentru implementarea Pachetului energetic III pentru perioada anilor 2016-2018, până acum au fost realizate numai 22, altele 24 sunt în proces de îndeplinire, iar 5 nu au fost înfăptuite, arată o analiză a Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Totodată, pentru anul 2018 sunt planificate 28 de acțiuni. Directorul executiv al IPRE, Iulian Groza, a subliniat că până la sfârșitul anului 2019 Republica Moldova ar trebui să implementeze definitiv Pachetul energetic III.

”Obiectivul Republicii Moldova este ca până la sfârșitul anului 2019 să implementeze definitiv Pachetul III, parte ce ține de separarea operatorului sistemului de transport, furnizare. Vorbim aici despre separarea funcțională a Moldovatransgaz de Moldova Gaz, dar și separarea altor companii noi, cum este Vestmoldtransgaz sau opțiunea care se va decide acolo”, a declarat Iulian Groza.

Problema fundamentală vizând implementarea Pachetului energetic III ține de Centrala termoelectrică moldovenească de la Cuciurgan, care nu achită pentru gazele consumate, a subliniat Victor Parlicov, expert în domeniul energeticii și fost director al ANRE.

”Modul în care funcționează, practic, este în afara oricărei concurențe. Și atunci, indiferent de faptul cum vom transpune noi Pachetul III, indiferentul de faptul că ANRE va face regulile pieței, toată legislația va fi conformă, dar piață nu va putea fi, atât timp cât nu se rezolvă problema. Trebuie decuplat acest ”nod gordian”, dacă putem să-l numim așa, în care de fiecare dată când Centrala electrică moldovenească pornește turbinele și începe a produce energie electrică, noi acumulăm o datorie pe Moldova Gaz față de Gazprom”, a declarat Victor Parlicov.

Deși legile adoptate permit deja liberalizarea pieței energetice, condițiile de pe piață nu permit diversificarea acesteia, deocamdată, a admis și directorul general al ANRE, Tudor Copaci.

„Practic, la noi piața este liberalizată, orice consumator are dreptul să încheie contracte de furnizare a energiei electrice, a gazelor naturale, ANRE a aprobat și hotărârile Consiliului de administrare sau regulamentele de schimbare a furnizorilor, dar, oricum, nu este piață. Urmează să fie piață”, a spus Tudor Copaci.

Tudor Copaci a subliniat că pentru anul 2018 ANRE are un plan de acțiuni complex de ajustare a legislației secundare, pentru implementarea prevederilor Pachetului energetic III. Pentru o serie de regulamente a fost solicitată și expertiza Comunității Energetice Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău