Experți: Rep. Moldova a înregistrat anul trecut un eșec economic, dar în 2024 se prevede o creștere a PIB-ului și a nivelului de salarizare

  • 12 Ianuarie 13:03
Experți: Rep. Moldova a înregistrat anul trecut un eșec economic, dar în 2024 se prevede o creștere a PIB-ului și a nivelului de salarizare

Rep. Moldova a înregistrat anul trecut un eșec economic, veniturile cetățenilor fiind în scădere, iar 2024 nu pare a fi un an mai optimist din acest punct de vedere, consideră unii experți economici. Alții, însă, sugerează că deschiderea negocierilor de aderare la UE ar putea influența pozitiv acest sector, însă pentru aceasta e nevoie ca autoritățile să depună eforturi în ceea ce privește reglementările legislative, astfel încât acestea să fie prielnice mediului de afaceri.

Expertul economic Viorel Gârbu este de părere că în 2023 Rep. Moldova a înregistrat un eșec economic. Nivelul de bunăstare nu s-a ridicat la o treaptă mai înaltă, spune acesta, iar veniturile reale ale oamenilor au scăzut. Potrivit lui, autoritățile nu au intervenit suficient pentru a stabiliza situația economică, acțiunile Guvernului nu au fost tocmai prielnice mediului de afaceri, iar politica monetară dusă de stat a fost una agresivă, din cauza ratei inflației. În pofida acestui lucru, unii antreprenori au găsit de sine stătător soluții și au reușit să deschidă afaceri, afirmă Viorel Gârbu.

Reporter Radio Chișinău: Anul 2023 a fost un eșec, dar 2024?

Viorel Gârbu: Acele tendințe negative despre care am vorbit sunt prezente în economie (…). Anumite cifre o să vorbească despre anumite evoluții pozitive. O să vedem o anumită creștere (…) în creditarea afacerilor, creștere în dezvoltarea economică. Va crește PIB-ul. Va crește nivelul de salarizare. Dar toate aceste creșteri vor vorbi despre o recuperare (…) de pe urma acelei căderi economice care s-a produs în perioadă anterioară. Vorbind în termeni generali, Rep. Moldova rămâne a fi caracterizată de o economie subdezvoltată, săracă, puțin atractivă pentru cetățeni. Rep. Moldova va fi expusă în continuare exodului masiv al populației (…)”

Și expertul economic Viorel Chivriga susține că anul 2023 a fost o provocare pentru cetățenii Rep. Moldova din punct de vedere financiar, având în vedere războiul de la frontieră, precum și problemele din unele sectoare economice, cum ar fi agricultura. Chiar și așa, expertul sugerează că deschiderea negocierilor de aderare la UE ar putea influența pozitiv acest sector în 2024, însă pentru aceasta e nevoie ca autoritățile să depună eforturi în ceea ce privește reglementările legislative.

„Schimbările în legislație, reglementările pe diferite filiere, sunt foarte complicate. La noi sunt mulți oameni, mai ales în structurile de stat, care consideră că o lege cu cât e mai complexă cu atât e mai bună. Asta e o bombă care subminează orice schimbare în sectorul economic. Oamenii care fac afaceri nu au nicio treabă cu ceea ce vrea un birocrat dintr-o instituție de stat. Legile trebuie să fie simple. Evident, nu trebuie să apară goluri…pe de altă parte, oamenii trebuie consultați…”, A SPUS Viorel Chivriga

Un studiu prezentat recent de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova arată că o familie formată din patru membri ar avea nevoie lunar de 35.000 de lei pentru un trai decent. Amintim că autoritățile au stabilit pentru anul 2024 un salariu minim lunar pe economie de 5 mii de lei și un salariu mediu de 13 700 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău