Experți: Reformarea sistemului justiției este necesară în procesul de integrare a Rep. Moldova în Uniunea Europeană

  • 27 Iunie 2022 14:01
Experți: Reformarea sistemului justiției este necesară în procesul de integrare a Rep. Moldova în Uniunea Europeană

Reformarea sistemului justiției este necesară în procesul de integrare a Rep. Moldova în Uniunea Europeană, susțin experții în domeniu, care spun că reformele pornesc de la aplicarea bunelor practici în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii. Transparentizarea procesului ar condiționa creșterea nivelului de încredere a cetățenilor în instituțiile statului și înlăturarea corupției, au declarat experții în cadrul unei dezbateri la IPN.

Sistemul judecătoresc are nevoie de un instrument de reprezentare prin acțiuni practice și concrete în cadrul activității decizionale a Consiliului Superior al Magistraturii, oferind CSM-ului mai multă autonomie, susține directorul executiv al IPRE, Iulian Groza.

Expertul mai spune că mediatizarea calității sistemului justiției prin intermediul diferitor actori politici discreditați deja pot compromite formarea opiniei critice. Iulian Groza vorbește și despre faptul că foarte multe din dosarele deschise pentru îmbogățire ilicită, au mai mult caracter național, fiind bazate pe investigațiile mass-mediei, decât pe creșterea eficienței în sistemul justiției. 

Judecătoarea Livia Mitrofan susține că implementarea Legii pre-vetting va fi un test al actualei guvernări în reformarea sistemului de justiție. Livia Mitrofan mai spune că transparența sistemului decizional nu constă în discreditarea sau intimidarea judecătorilor prin manipularea opiniei publice fără a oferi acte concrete care să probeze faptele de corupție din sistemul judecătoresc. Totodată, această discreditare ar putea încetini performanțele reformelor în justiție, în opinia magistratei.

Legea pre-vetting constă în verificarea integrității judecătorilor și procurorilor de către un organ compus din trei experți naționali și trei experți străini care nu sunt fac parte din sistemul de justiție din Moldova. Această lege permite mai multă flexibilitate în procesul decizional din sistemul justiției și contribuie la formarea încrederii din partea societății civile în justiție

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău