Experți: Războiul din Ucraina a schimbat optica organismelor euroatlantice asupra întregii regiuni, dar Republica Moldova rămâne a fi țara cu cele mai mari riscuri de a fi afectată de această conflagrație

  • 26 Februarie 14:19
Experți: Războiul din Ucraina a schimbat optica organismelor euroatlantice asupra întregii regiuni, dar Republica Moldova rămâne a fi țara cu cele mai mari riscuri de a fi afectată de această conflagrație

Experți și diplomați subliniază că războiul din Ucraina a schimbat optica organismelor euroatlantice asupra întregii regiuni, inclusiv asupra Republicii Moldova. Ei au menționat acest lucru în cadrul unei dezbateri publice pe tema celor doi ani de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva statului vecin, organizată de Agenția de Știri IPN, transmite Radio Chișinău.

Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO, Viorel Cibotaru, ambasador în Belgia și Luxemburg, a declarat că războiul din Ucraina a schimbat optica organizațiilor euroatlantice, inclusiv în ceea ce privește R. Moldova.       

„Noi suntem într-un segment de istorie foarte periculos. 24 februarie 2022 a  schimbat complet abordarea, cel puțin, a acestor două organizații multinaționale, cum este UE și Alianța Nord Atlantică. Totuși, noi continuăm să fim considerați țara cu cele mai mari riscuri de a fi afectați de acest război. Extrem de profitabil pentru Rep. Moldova este această coeziune, nemaiîntâlnită în trecut, între Alianța Nord Atlantică și UE. Această sinergie trebuie să fie un factor luat foarte serios în dezbaterile interne politice care se desfășoară acum în Rep. Moldova în vederea atât a alegerilor prezidențiale, cât și parlamentare, pentru că a critica astăzi Alianța Nord Atlantică este în același sens de a critica inclusiv și procesul de integrare Europeană, dar astăzi rezistența Rep. Moldova depinde de procesul de integrare în UE și extinderea relațiilor cu Alianța Nord Atlantică”, a precizat Viorel Cibotaru.

La rândul său, comentatorul politic Ion Tăbârță a subliniat că războiul declanșat de Rusia în Ucraian este unul fără precedent în Europa, în ultimii 77 de ani:

O conflagrație de așa natură și așa proporție în Europa nu a avut loc de la al doilea război mondial. Acest război are un impact major în primul rând pentru statul ucrainean, ca și demografie și ca și pierderi umane. În acest moment, din păcate Ucraina nu are forță ca să provoace armatei ruse o serie de înfrângeri și să înainteze. Însă, totodată, pozițiile armatei ucrainene rămân solide, în pofida dificultăților cu care se confruntă. În prezent nu avem niciun fel de claritate privind perspectivele evoluției acestui război, cu atât mai mult, nu se prevăd în perioada următoare negocieri - ca părțile implicate să se așeze la masa de discuții”, a punctat Ion Tăbârță.   

Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan a menționat că războiul din Ucraina a destabilizat întreaga regiune și a afectat și economia Uniunii Europene.

Acest război este de o intensitate mare, pentru că am intrat în al treilea an de război. Avem deja sute de mii de vieți omenești pierdute. Este  important să menționăm că la cei doi ani de invazie și de agresiune împotriva Ucrainei acest război este calificat ca fiind la scară largă și acest lucru este menționat în recenta luare de poziție a UE care a introdus cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest război e o dramă despre care nu știm cum se va termina și când se va termina. Rusia a greșit foarte mult când a început războiul”, a declarat Igor Boțan.         

Dezbaterea publică cu tema „Războiul care a aruncat în aer Lumea” face oarte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenția de presă IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău