EXPERȚI | Proiectul bugetului pentru anul viitor este unul destul de prudent, cu anumite elemente electorale

  • 09 Noiembrie 2018 13:06
EXPERȚI | Proiectul bugetului pentru anul viitor este unul destul de prudent, cu anumite elemente electorale

Proiectul Bugetului Public Național, votat joi, 8 octombrie, de Guvern, prevede majorarea veniturilor și cheltuielilor cu aproape 10 la sută. Parlamentul urmează să voteze documentul până la sfârșitul acestei luni, iar experții atrag atenția asupra unor elemente electorale în proiectul legii bugetului.

Bugetul Public Național al Republicii Moldova prevede venituri în valoare de aproximativ 63 de miliarde de lei, în creștere cu 9,4%. Și cheltuielile planificate pentru anul viitor sunt mai mari și vor depăși 69 de miliarde. Deficitul bugetar va reprezenta 2,7% din Produsul Intern Brut.

Pentru 2019, Guvernul prognozează atât creșterea economiei cât și a comerțului extern. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu:

„Proiectul legii bugetului de stat pentru 2019 este fundamentat pe o creștere economică de 4%, nivelul inflației de circa 4,9%, o majorare a exporturilor cu 13 la sută și a importurilor cu 9,4%”.

Pentru anul viitor, Guvernul așteaptă granturi în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de lei, la nivelul anului curent, având în vedere că Republica Moldova a ratat în acest an un volum important de susținere financiară din partea Uniunii Europene, care acuză guvernarea de la Chișinău de derapaje democratice.

Experții economici cred, însă, că așteptările Guvernului în acest sens sunt prea optimiste, în condițiile în care nu este clar cum va evolua relația cu partenerii externi. Analistul economic Veaceslav Ioniță estimează o sumă de patru ori mai mică decât cea pe care o prognozează autoritățile.

Proiectul bugetului pentru anul viitor este unul destul de prudent, totuși există anumite elemente electorale, având în vedere că în 2019 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare și locale, potrivit expertului. Veaceslav Ioniță face referire în acest sens la majorările salariale, în detrimentul investițiilor, precum și a alocațiilor pentru construcția drumurilor locale, în detrimentul celor de importanță națională.

„Se vede foarte clar, sunt două elemente electorale. Primul este acest element al plăților sociale, începând de la pensii și salarii. Da, salariile trebuiau majorate, dar trebuie lucrat cu partenerii externi ca să primim granturi pentru investiții. Și al doilea element vizibil este strategia privind alocarea fondului rutier este strict una electorală. S-a decis să nu se meargă pe reparația drumurilor naționale, dar a celor locale, care în loc de un km de drum național poți construi 10 sau mai mulți km de drumuri locale”, spune Veaceslav Ioniță.

Parlamentul urmează să adopte bugetul până la 30 noiembrie, când îi expiră mandatul. Mai mulți membri ai Comisiei parlamentare de profil au criticat întârzierea adoptării proiectului de către Guvern, susținând că deputații vor avea prea puțin timp pentru a analiza calitativ documentul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău