Experți | Prin inițiativa privind finanțarea ONG-urilor de la stat, Guvernul vrea să controleze societatea civilă

  • 27 Septembrie 2017 16:07
Experți | Prin inițiativa privind finanțarea ONG-urilor de la stat, Guvernul vrea să controleze societatea civilă

Intenția Guvernului de a legaliza finanțarea de la stat a organizațiilor neguvernamentale neliniștește societatea civilă, care este îngrijorată ca banii ar putea fie distribuiți pe criterii politice.

Premierul Pavel Filip a anunțat că a discutat posibilitatea alocării unor surse financiare instituțiilor de stat pentru relațiile cu ONG-urile. El a precizat că banii vor fi alocați prin concurs asociațiilor obștești pentru elaborare sau evaluarea și monitorizarea politicilor în domeniile în care activează.

Totodată, Pavel Filip a criticat faptul că unele ONG-uri că se implică în politică și s-a pronunțat pentru „apropierea” societății civile de instituțiile statului.

Pavel Filip a mai declarat că vor fi operate modificări în legislație pentru reducerea termenului de înregistrare a ONG-urilor, extinderea timpului pentru pregătirea actelor de înregistrare, excluderea obligativității achitării cotizațiilor de membri și eliminarea restricțiilor teritoriale.

Inițiativa Guvernului îngrijorează societatea civilă, care a invocat practicile internațională în domeniu. Important este ca aceste finanțări să fie acordate în baza anumitor merite și nu a preferințelor politice, a comentat pentru Radio Chișinău directorul Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea.

Directorul Asociației Promo-Lex, Ion Manole susține că autoritățile ar trebuie să promoveze proiectul de modificare a legislației în domeniul activității ONG-urilor care a fost convenit cu societatea civilă. El a semnalat că inițiativa lansată de Guvern ar putea institui un control al guvernării asupra societății civile.

Un grup de lucru format din reprezentanți ai Guvernului și ai societății civile au elaborat deja un set de modificări la legislația privind activitatea ONG-urilor. Amintim că acum câteva luni, mai multe ONG-uri au difuzat o declarație prin care și-au exprimat îngrijorarea față de intenția Ministerului Justiției de a limita finanțarea din exterior a organizațiilor neguvernamentale, modificări la care autoritățile au renunțat atunci la insistența societății civileși a partenerilor externi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău