Experți, pentru Radio Chișinău: Prețurile în Republica Moldova vor continua să crească în următoarea perioadă
-
18 Iulie 2022 13:06
Prețurile vor continua să crească în Rep. Moldova, în următoarea perioadă, dar ritmul s-ar putea tempera spre sfârșitul anului, spun experții pentru Radio Chișinău. Puterea de cumpărare a cetățenilor va scădea, mai ales în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Aceasta va lovi în cei mai vulnerabili, chiar dacă autoritățile aplică anumite măsuri care să atenueze șocurile.
Rata inflației în Rep. Moldova se apropie de 32% și ar mai putea crește, spun experții. În contextul creșterii prețurilor la servicii și produse, cel mai mult vor fi afectate păturile sociale vulnerabile, spune expertul Viorel Gârbu.
„Așteptările mele sunt destul de rezervate, în special în contextul evoluțiilor care au loc în Rep. Moldova. Noi nu am primit un răspuns clar de la autorități de ce cresc prețurile atât de mult. Acele măsuri care au fost întreprinse de autorități ne fac să credem că salariile nu vor crește, așa cum se spunea, cu 30%. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze. (...) Creșterea ratei inflației este o problemă atunci când nu crește salariul. (...) Oamenii vor fi mai vulnerabili față de cum a fost până acum. Cam toată societatea va coborî unu-doi pași.”, a spus Viorel Gârbu.
Chiar dacă se așteaptă ca prețurile să mai scadă spre sfârșitul anului, îngrijorările sunt legate, totuși, de costurile la resursele energetice, spune analistul economic de la Centrul „Expert-Grup”, Stas Madan:
„În ultima parte a anului, probabil, ritmul de creștere a prețurilor va mai încetini. Dar există multă incertitudine mai ales din zona prețurilor la resursele energetice.”, a declarat Stas Madan.
Chiar dacă autoritățile au dispus crearea unor fonduri de susținere a populației, puterea de cumpărare a oamenilor va scădea.
„În acest an deja este evident că prețurile vor crește într-un ritm mai mare decât creșterea nominală a salariilor, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a populației se erodează. Salariile sunt pe trend negativ.”, Stas Madan.
Expertul Viorel Gârbu crede că, totuși, există semnale pozitive pe piața carburanților și cea a produselor alimentare.
„În trimestrul patru al anului ne putem aștepta cu siguranță la creșterea tarifelor la resursele energetice. Sunt anumite evoluții pozitive pe piața petrolului, cotațiile barilului fiind în scădere și, totodată, observăm evoluții pozitive pe piața produselor alimentare pe plan mondial, ceea ce ne duce la gândul că prețurile poate vor scădea un pic sau măcar nu se vom înregistra noi creșteri.”, a spus Viorel Gârbu.
Expertul economic, Veaceslav Ioniță, nota, recent, într-o analiză că Rep. Moldova se apropie de anti-recordul anului 1999, când s-a înregistrat o rată a inflației de circa 40%, proces urmat de o recesiune economică profundă.