EXPERȚI | Pe fundalul evenimentelor dramatice, care au loc în Kazahstan, Federația Rusă ar urmări să-și consolideze poziția în regiunea asiatică. În condițiile proceselor geopolitice actuale, R. Moldova trebuie să aibă un discurs predictibil
-
10 Ianuarie 2022 13:58
Experții în politici internaționale de la Chișinău consideră că pe fundalul evenimentelor dramatice din Kazahstan, Federația Rusă ar urmări să-și consolideze poziția în regiunea asiatică. În condițiile proceselor geopolitice, care au loc la ora actuală în lume, potrivit experților, Rep. Moldova trebuie să aibă un parcurs predictibil. Opinii în acest sens au formulat în cadrul unor dezbateri publice la IPN pe tema evenimentelor din Kazahstan.
Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, consideră că pe fundalul revoltelor din Kazahstan și trimiterea unui contingent de militari sub paravanul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, Rusia ar urmări să-și adjudece rolul de supraputere și încearcă să reclădească fostul imperiu sovietic.
„Ceea ce s-a întâmplat în Kazahstan, în această încercare absolut pe față a conducerii de la Moscova de a reconsolida rolul său în readucerea a ceea ce a fost Uniunea Sovietică și faptul introducerii contingentului militar în Kazahstan este descurajarea instituției militare din Kazahstan de a coopera cu NATO. Au arătat că ei pot face intervenții directe, cum s-a întâmplat în Belarus. (...) Rusia, pe de o parte, își arată o parte din cărțile sale cum ea dorește să reconfigureze lumea.”, a declarat Viorel Cibotaru.
În același timp, expertul în domeniul relațiilor internaționale, Valeriu Ostalep, este de părere că după Kazahstan ar putea ave loc evenimente similare în Uzbekistan și Tadjikistan, iar Rusia și-ar dori să joace un rol incontestabil în regiunea respectivă.
„Este un început de reconfigurare militară și politică, iar asta înseamnă și economică în regiunea respectivă. Nu doar Kazahstanul. Probabil, Federația Rusă se va fortifica ca un actor cu influență majoră în această regiunea, unde juca și până acum un anumit rol. Iar acum e vorba de un rol incontestabil. Probabil unul dintre obiective este ca pe viitor alți actori să discute cu Moscova referitor la această regiune. Ceea ce s-a în Kazahstan și ceea ce urmează indiscutabil i-a prins pe mulți actori într-o ipostază de surpriză.”
Analistul politic Igor Boțan crede că în contextul geopolitic actual, Rep. Moldova trebuie să fie o țară predictibilă, iar vectorul european i-ar asigura un anumit nivel de securitate.
„Eu cred că o țară mică ca Rep. Moldova, în astfel de situații, trebuie să fie cel puțin consecventă, să-și articuleze foarte clar interesele (...) Marele potențial al Rep. Moldova este să aibă un comportament predictibil, astfel ca să atragă simpatiile marilor actori, jucători, organizații internaționale ș.a.m.d.”
Revoltele din Kazahstan, care au degenerat în acțiuni violente soldate cu mai multe victime umane, au izbucnit în primele zile ale lunii ianuarie pe fundalul creșterii prețului la gaze. Experții însă afirmă că ar fi vorba despre o luptă pentru putere între clanuri.