Experți | PAS va trebuie să facă față rezistențelor și problemelor interne, dar și presiunilor din partea Rusiei

  • 16 Mai 2022 12:39
Experți | PAS va trebuie să facă față rezistențelor și problemelor interne, dar și presiunilor din partea Rusiei

Obiectivele anunțate de noua conducere a Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare în Rep. Moldova, sunt ambițioase, iar realizarea lor va depinde de calitatea actului guvernării. Experți politici intervievați de Radio Chișinău opinează că pentru a reuși să-și realizeze obiectivele declarate, PAS va trebuie să facă față rezistențelor și problemelor interne, dar și presiunilor din partea Rusiei.

Noua conducere a PAS, aleasă la congresul din 15 mai, și-a declarat ca cel mai important scop „să aducă Rep. Moldova în rândul statelor europene”, să continue lupta împotriva corupției și să facă reforme în justiție, să crească independența energetică, să implementeze proiecte de infrastructură și să promoveze politici de protecție socială a cetățenilor.

Deși obiectivele par la prima vedere grandomane, pentru o bună parte dintre acestea, realizarea va depinde de actul guvernării, este de părere comentatorul politic Ion Tăbârță.

„Realizarea lor depinde de calitatea actului guvernării. Este naiv să credem că ceea ce și-a propus PAS la acest congres va fi realizat întocmai în proporție de 100%. Dacă ei vor fi eficienți în actul guvernării și în continuare își vor menține susținerea din partea populației la următoarele scrutine. Până la urmă eficiența unui partid politic depinde de susținerea populară.”

Analistul politic Nicole Negru a spus pentru Radio Chișinău că obiectivul de integrare europeană al Rep. Moldova va fi torpilat de Rusia.

„Războiul lansat în Ucraina nu ne este favorabil, prețurile au crescut, piețele de desfacere din Est, practic, au dispărut. Forțe din exterior, mă refer la Rusia, încearcă deja să destabilizeze Rep. Moldova, să-i creeze probleme în calea ei de integrare europeană.”

Pe de altă parte, Nicolae Negru atrage atenția că problemele sociale și crizele erodează deja popularitatea partidului de la guvernare.

„Aceste scumpiri a căror cauză e războiul din Ucraina lovesc deja în popularitatea PAS, în intențiile de vot pentru acest partid. Așa că obiectivele pe care și le-a propus PAS sunt ambițioase, dar și eforturile ar trebui să fie și mai ambițioase.”

Amintim că, după debarcarea de la putere a Partidului Democrat, acum trei ani, și o perioadă politică tensionată, PAS a ajuns la guvernare în vara anului 2021, în urma unor alegeri parlamentare anticipate. Formațiunea politică se bucură de o susținere confortabilă de 63 de mandate în Legislativ, fiind aproape de o majoritate constituțională. În 2020, la alegerile prezidențiale, lidera PAS Maia Sandu, l-a învins pe socialistul Igor Dodon, un politician cu viziuni pro-ruse. Guvernul de la Chișinău este condus Natalia Gavrilița, o altă fruntașă a PAS.

De la venirea la putere, guvernarea reprezentată exclusiv de către PAS a reușit să obțină un sprijin politic și financiar fără precedent din partea Occidentului. Totuși, cercetările sociologice arată că popularitatea PAS descrește pe fundalul crizelor social-economice cu care se confruntă Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău