Experți: Obținerea cetățeniei R.Moldova în schimbul unor investiții reprezintă un pericol iminent și direct la adresa securității țării

  • 11 Iunie 15:04
Experți: Obținerea cetățeniei R.Moldova în schimbul unor investiții reprezintă un pericol iminent și direct la adresa securității țării

Obținerea cetățeniei R. Moldova în schimbul unor investiții reprezintă un pericol iminent și direct la adresa securității țării, se arată într-o analiză publicată de „Expert-Grup”.

Potrivit unei analize privind impactul fenomenului spălării banilor în R. Moldova realizată de Centrul Analitic „Expert-Grup”, în timp ce unele inițiative legislative, cum ar fi amnistia fiscală sau liberalizarea capitalului, care au fost retrase în urma presiunii societății civile, programul cetățenie prin investiții a trecut oarecum neobservat. „Asemenea programe sunt caracteristice paradisuri fiscale sau zonelor off-shore care, de cele mai multe ori, se abțin de la implementarea standardelor internaționale de transparență și dezvăluire a informațiilor. Anume experiența acestor țări demonstrează că principalii beneficiari ai acestor programe sunt politicienii corupți și afaceriștii dubioși implicați în scandaluri privind spălare de bani, activități ilicite sau evaziune fiscală. Nu în ultimul rând, plasarea investițiilor în sectorul imobiliar reprezintă principalul mecanism de integrare a fondurilor rezultate din spălarea banilor la nivel mondial”, subliniază reprezentanții Centrului Analitic „Expert-Grup”. 

Experții mai spun că rezultatele din ultimii ani demonstrează faptul că Republica Moldova a fost un teritoriu propice pentru grupările transfrontaliere antrenate în activități de spălare a banilor. Astfel, Centrul recomandă în vederea combaterii acestui fenomen definirea unor proceduri clare de identificare a riscurilor și coordonare pe intern, identificarea și gestionarea specială a relațiilor cu persoanele expuse politic, precum și păstrarea și schimbul de informații cu instituțiile responsabile în domeniu. 

Amintim că PAS a cerut, astăzi, ca să fie aborgată legea care oferă cetățenie în schimbul unor investiții. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chişinău
15 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:6,2 m/s
Dum
15 °C
Lun
19 °C
Mar
20 °C
Mie
21 °C
Joi
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău