Experți: O ruptură între Statele Unite și Europa ar avea consecințe grave pentru securitatea europeană

  • 17 Februarie 14:14
Experți: O ruptură între Statele Unite și Europa ar avea consecințe grave pentru securitatea europeană

O ruptură între Statele Unite și Europa ar putea periclita securitatea europeană, iar Rusia ar beneficia de pe urma izolării Europei, susțin analiștii politici. În acest context, Republica Moldova se confruntă cu riscuri semnificative, fiind vulnerabilă în fața marilor puteri, în absența unei integrări mai strânse cu România. Chișinăul trebuie să adopte o politică externă activă pentru a minimiza aceste riscuri, mai spun analiștii, transmite Radio Chișinău.

La Conferința de securitate de la München, oficiali americani de rang înalt au lăsat de înțeles că europenii nu ar trebui să fie implicați direct în negocierile de pace între Rusia și Ucraina.

Analistul Nicolae Negru a subliniat că o ruptură între Statele Unite și Europa ar avea consecințe grave pentru securitatea europeană, iar Rusia ar beneficia semnificativ de pe urma unei izolări a Europei. Totuși, nu trebuie făcute concluzii catastrofiste, mai spune Nicolae Negru.

„Să nu ne grăbim. Nu este totul pus la punct, totul scris și o să fie așa cum va dori Trump sau cineva din anturajul lui Trump. Rusia ar deveni un pericol foarte mare, dacă s-ar produce un fel de Ialta 2, cum dorește Putin, să împartă ei lumea cu liderul Chinei, liderul coreean, cu Trump, cu Iranul. Nu cred că lucrul acesta se va întâmpla și, în afara de asta, totuși lumea liberă, democratică nu este atât de slabă. Europa, din punct de vedere economic, este a doua forță după Statele Unite ale Americii. Dacă a spus ceva astăzi Trump, el mâine poate să spună altceva sau un reprezentant al echipei lui Trump. De aceea, aceste concluzii catastrofiste pe care le fac unii nu ar trebui să fie făcute”, a subliniat Nicolae Negru. 

Analistul Anatol Țăranu spune că, în contextul actual, Chișinăul trebuie să fie un participant activ în dezbaterile legate de securitatea internațională, întrucât se află într-o zonă marcată de un conflict militar. Potrivit acestuia, abordarea de a exclude Europa din procesul de negociere a unui tratat de pace în Ucraina din partea diplomației americane, pune Republica Moldova într-o poziție vulnerabilă, fără un sprijin clar din partea marilor puteri.

„Republica Moldova, în această situație, se confruntă cu riscuri foarte serioase și acum, mai mult ca oricând, devine clar că, în condițiile în care am ignorat o implicare mai profundă și o integrare mai strânsă cu România, ne putem transforma într-un subiect singular în acest joc al marilor puteri în zonă. Având în vedere lipsa unei integrări profunde cu România, nu avem prea mult sprijin și, în realitate, am putea deveni o monedă de schimb ieftină în eventualele aranjamente internaționale din Ucraina. Nu mi-ar plăcea ca această predicție să se concretizeze, dar riscurile există și cred că guvernarea de la Chișinău, în politica sa externă, trebuie să caute și să încerce, în limita posibilităților extrem de restrânse, să minimizeze aceste riscuri care ar putea apărea în urma unor astfel de aranjamente internaționale în Ucraina”, a spus Anatol Țăranu. 

Totodată, experții atenționează că, deși un nou acord precum cel de la Ialta între marile puteri ar părea un risc, nu este probabil ca acest scenariu să devină realitate, având în vedere forța economică a Europei și instabilitatea deciziilor politice americane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,6 m/s
Thu
-1
Fri
-3
Sat
-3
Sun
-3
Mon
-1
Arhivă Radio Chișinău