EXPERȚI | Numirea lui Dmitri Kozak responsabil de relațiile comercial-economice cu R.Moldova ar putea adânci și mai mult conflictul transnistrean

  • 13 Iulie 2018 13:43
0%
00:00:00
00:00:00

Numirea vicepremierului rus Dmitri Kozak în calitate de responsabil de relațiile comercial-economice cu Republica Moldova nu este un semn bun, consideră unii analiști politici. Dmitri Kozak, autorul planului care prevedea în 2003 federalizarea Republicii Moldova, ar putea adânci și mai mult conflictul transnistrean, afirmă experții.

Analiștii de la Chișinău consideră că vicepremierul rus Dmitri Kozak nu se va ocupa de relațiile comercial-economice, ci că va promova cel mai probabil un nou memorandum, îndreptat spre schimbarea relațiilor dintre Transnistria și Republica Moldova, într-o formulă care ar avantaja Federația Rusă. Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Eu cred că funcția lui de bază va fi promovarea și asamblarea elementelor pentru un nou pact sau memorandum, îndreptat spre schimbarea relațiilor dintre Transnistria și Republica Moldova, într-o formulă care ar avantaja Federația Rusă. Motivul pentru care apare un al doilea ambasador al Federației Ruse este probabil legat de o accelerare a unor acțiuni și intenții ale FR în raport cu RM.

Pun motivele acestei schimbări pe de o parte pe apropierea alegerilor parlamentare, ceea ce ar putea să însemne că unele partite ar putea fi încurajate să accepte anumite concesii politice. Și pe de altă parte, ar putea fi și un răspuns mai ferm al Moscovei la schimbările care se întâmplă pe plan regional”.

Analistul politic Vlad Țurcanu este de părere că reapariția lui Dmitri Kozak în relațiile cu Republica Moldova, ar putea să adâncească și mai mult conflictul transnistrean. El nu exclude că guvernarea de la Chișinău ar putea să facă  anumite jocuri pe segmentul transnistrean, în condițiile deteriorării relațiilor cu Occidentul.

„Eșecul înregistrat de Kozak în 2003, nu ar trebui să reducă îngrijorarea firească pe care o induce această numire. E un demnitar rus, care stăpânește foarte bine subiectul moldovenesc, inclusiv cel transnistrean. Iar în situația încâlcită din dosarul transnistrean, care cuprinde și cedările recente, extrem de periculoase, pe care le-a admis administrația de la Chișinău, se poate imagina că emisarul rus va juca foarte abil cu acestea și alte slăbiciuni pentru a adânci conflictul și a forța în continuare mâna Chișinăului.

Nu exclud că PD ar putea, în condițiile deteriorării relațiilor sale cu Occidentul să facă jocuri pe segmentul transnistrean: să facă și alte cedări, care pe termen mediu și lung vor afecta puternic situația și poziția Republicii Moldova”.

Pe de altă parte, președintele filorus Igor Dodon a salutat numirea lui Kozak în calitate de reprezentant special al Rusiei în relațiile economice cu Chișinăul.

Amintim că  președintele rus Vladimir Puțin l-a numit pe vicepremierul Dmitri Kozak în funcția de reprezentat special pe domeniul dezvoltării relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova. Prin același document, Vladimir Putin a declarat nul actul privind numirea fostului vicepremier al Federației Ruse, Dmitri Rogozin, în funcția de reprezentant special pentru regiunea transnistreană.

Dmitri Kozak este autorul „planului Kozak” din 2003, fiind atunci în funcția de consilier al lui Vladimir Putin. Documentul, care viza soluționarea diferendului transnistrean, propunea federalizarea R. Moldova și permentizarea trupelor ruse pe teritoriul țării.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău