Experți: Noul ambasador al SUA în R. Moldova va juca un rol important în consolidarea relațiilor moldo-americane, mai ales în contextul noii situații geopolitice din regiune

  • 08 Februarie 2022 15:26
Experți: Noul ambasador al SUA în R. Moldova va juca un rol important în consolidarea relațiilor moldo-americane, mai ales în contextul noii situații geopolitice din regiune

Noul ambasador al SUA în Rep. Moldova, Kent D. Logsdon, a ajuns mați la Chișinău. Experții intervievați de Radio Chișinău consideră că diplomatul va juca un rol important în consolidarea relațiilor moldo-americane, mai ales în contextul unor noi condiții geopolitice, iar factorul american a fost și va continua să fie unul determinant în menținerea Rep. Moldova în „albia democrației”.

Misiunea diplomatică americană din Moldova a anunțat, într-un comunicat de presă, că noul ambasador așteaptă cu nerăbdare să-i cunoască pe localnici și să contribuie la consolidarea parteneriatului dintre cele două țări.

În ajunul sosirii la Chișinău, într-un mesaj video adresat moldovenilor, Kent Logsdon s-a arătat încrezător că parteneriatul dintre cele două țări va fi și mai puternic, iar prietenia moldo-americană se va baza pe valori comune, cum ar fi respectul pentru democrație și drepturile omului.

Expertul politic, Ion Tăbârță a opinat la Radio Chișinău că pentru Casa Albă este importată menținea Rep. Moldova în albia democrației.

„Pentru SUA foarte mult contează ca Rep. Moldova să avanseze, să persevereze în edificarea democratică a instituțiilor statului și cred că și noul ambasador se va conduce anume de această linie directivă în relațiile dintre cele două state. (...) Factorul american a fost foarte important în momente critice pentru democrația moldovenească, în menținerea Rep. Moldova în albia democratică și, probabil, rolul SUA în relația cu Rep. Moldova va fi, în continuare, una importantă pentru construcția democratică a statului.”

Iar editorialistul Nicolae Negru este de părere că noul șef al misiunii diplomatice americane la Chișinău va avea de jucat un rol important inclusiv în contextul noii situații geopolitice din regiune.

„Noul ambasador american, desigur, va fi un element important în consolidarea relațiilor, asistența pentru Rep. Moldova de către SUA. Există și cum această asistență, există acest ajutor al SUA pentru Rep. Moldova, inclusiv în domeniul securității și al apărării. Eu cred că noul ambasador va ține cont de modificatul context geopolitic și va acționa în consecință.”

În cei 30 de ani de relații diplomatice moldo-americane, Kent Logsdon este cel de-al 11-lea ambasador la Chișinău. El este membru de carieră al Serviciului Diplomatic american de nivel superior și a avut mai multe misiuni diplomatice importante, inclusiv în Europa de Est. Kent Logsdon l-a înlocuit la Chișinău pe Dereck Hogan, care și-a încheiat mandatul în vara anului trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău