EXPERȚI | Noua metodologie de formare a prețurilor la produsele petroliere este mai favorabilă importatorilor decât consumatorilor

  • 11 Martie 2019 14:44
EXPERȚI | Noua metodologie de formare a prețurilor la produsele petroliere este mai favorabilă importatorilor decât consumatorilor

Prețurile la produsele petroliere vor fi stabilite din nou de importatori, așa cum se făcea și până în 2016, potrivit noii metodologii adoptate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Noua metodologie este mai favorabilă importatorilor decât consumatorilor, susțin analiștii economici. Companiile petroliere salută noile reglementări.

Noua metodologie a fost aprobată după modificările legislative votate de Parlament încă la finele anului trecut. Este a doua modificare a stabilirii prețurilor la petrol în ultima jumătate de an.

Potrivit noii metodologii, petroliștii vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat. Una din condițiile principale este ca rentabilitatea anuală din comercializarea acestor produse să nu depășească 10%.

Directorul ANRE, Octavian Calmâc, consideră că în urma aplicării noii metodologii, prețurile la produsele petroliere ar trebui să scadă, datorită concurenței. 

”Noua metodologie este salutată de petroliști. În realitate, după cum a arătat experiența precedentă, rentabilitatea anuală este cu mult mai mică de 10%, iar după intrarea în vigoare a noii metodologii, prețurile vor scădea”, a declarat directorul unei companii petroliere, Feiruz Isaev.

Și analistul economic, Veaceslav Ioniță, este de părere că noua metodologie este mai favorabilă petroliștilor decât cea aplicată până acum.

Amintim că începând cu 2016, prețurile plafon la benzină și motorină erau stabilite de ANRE o dată la două săptămâni. În vara anului trecut au fost aprobate noi modificări potrivit cărora ANRE urma să stabilească prețurile plafon o dată la 3 luni, doar dacă erau înregistrate devieri semnificative la cotațiile petrolului pe piața internațională. La sfârșitul anului, s-a decis revenirea la legislația de până în 2016, când prețurile sunt stabilite de importatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău