Experți naționali și internaționali în boli vasculare cerebrale se întrunesc la Chișinău

  • 16 Septembrie 2019 08:38
Experți naționali și internaționali în boli vasculare cerebrale se întrunesc la Chișinău

Ultimele noutăți din domeniul bolilor vasculare cerebrale urmează să fie prezentate de reputați specialiști din străinătate, dar și din Republica Moldova, în cadrul unei conferințe care va avea loc la Chișinău în perioada 16-18 septembrie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă, accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de deces și principala cauză de invaliditate de-a lungul vieții, la nivel mondial. Există metode eficiente pentru tratamentul accidentului vascular cerebral. Cu toate acestea, punerea în aplicare a acestor metode este foarte limitată și, prin urmare, constituie cea mai dificilă problemă în gestionarea curentă a AVC. În multe țări și în multe spitale, pacienții nu primesc tratament eficient, deoarece cadrul de implementare lipsește.

Consorțiul interdisciplinar își propune să înțeleagă factorii contextuali, să dezvolte cadrul de implementare și să-și testeze eficacitatea. Aceste acțiuni pot salva zeci de mii de vieți, pot elimina sute de mii de dizabilități și pot economisi milioane de euro în costurile de asistență medicală.

În paralel cu Conferința Națională în boli vasculare cerebrale, pe 16 și 17 septembrie la Chișinău va avea loc primul Summit al Proiectului IRENE – COST (Implementation Reasearch Network in Stroke Quality), unde vor participa reprezentanți a peste 30 de țări europene. Activitatea principală a acțiunii IRENE COST este îmbunătățirea sănătății publice prin crearea de rețele care să faciliteze înțelegerea factorilor contextuali, în ceea ce privește diferențele dintre țări cu privire la valorile inovării și climatul de implementare.

„Vorbim despre accidentul vascular cerebral, care este a doua cauză de deces în Republica Moldova după bolile cardiovasculare și care anual ia din rândurile noastre mii de  persoane tinere apte de muncă. Se estimează că AVC-ul va deveni, până în anul 2030, principal cauză de mortalitate la nivel mondial, ajungând la aproximativ opt milioane de decese anual. Se explică aceasta situație prin profilaxia deficitară, stilul de viață nesănătos, dar și prin faptul că oamenii sunt foarte puțin informați și multe boli care favorizează AVC-ul rămân ani de zile nedescoperite și netratate”, se menționează în comunicat.

Metodele noi de tratament endovascular al Accidentului Vascular Cerebral necesită o implementare cât mai rapidă și în R.Moldova, iar stabilirea unui program național de combatere a Stroke-ului este vital important. Organizatorii evenimentului speră că acesta conferința va da un imbold pentru îmbunătățirea strategiilor terapeutice și chirurgicale în tratamentul și profilaxia Accidentului Vascular Cerebral în Republica Moldova.

Evenimentul este organizat de către Asociația de Stroke din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău