Opinii | Modul și contextul în care a fost reținut ieri Alexandr Stoianoglo, vorbesc despre un dosar cu implicare politică

  • 06 Octombrie 2021 12:01
Opinii | Modul și contextul în care a fost reținut ieri Alexandr Stoianoglo, vorbesc despre un dosar cu implicare politică

Modul și contextul în care a fost reținut ieri procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, vorbesc despre un dosar cu implicare politică, susțin experții. În același timp, ei remarcă și suspiciunile ce planează asupra integrității procurorului general, dar și tentativele ilegale ale acestuia de a face presiuni asupra procurorilor, transmite Radio Chișinău.

 Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de marți seara de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate pe un termen de 72 de ore, după ce în aceeași zi a fost deschis un dosar pe numele său. Alexandr Stoianoglo a fost acuzat, într-o sesizare depusă de președintele Comisiei parlamentare pentru securitate Lilian Carp că în 2011 ar fi semnat raportul la o inițiativă legislativă care în consecință a permis spălări de bani în proporții deosebit de mari , dar și pentru că ar avea relații amicale cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

La ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care a fost avizată inițierea dosarului și, respectiv, suspendarea din funcție a procurorului-șef, atât Alexandr Stoianoglo, care nu avea dreptul să participe la ședință, cât și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco au pus presiune pe membrii acestui organ, constată juristul Teodor Cârnaț. Potrivit acestuia, anumite norme au fost încălcate or, este extrem de important să nu se comită abuzuri în acest dosar.

Situația legată de reținerea procurorului general este una complexă, menționează analistul politic Ion Tăbârță. Pe de o parte în spațiul public au apărut mai multe dovezi directe și indirecte care atestă relația lui Alexandr Stoianoglo cu Veaceslav Platon, iar ancheta pe dosarele de rezonanță trenează, pe de altă parte este cunoscut de toți faptul că actuala guvernare și-a propus să-l demită pe procurorul general, astfel că tot ce se întâmplă acum capătă și o puternică nuanță politică, spune analistul.

Atât timp cât nu vom avea o investigație exhaustivă a ceea ce s-a întâmplat în 2011, în privința legilor pentru care este învinuit, se creează impresia că acțiunea de ieri are mai degrabă un caracter personalizat, strict politic pentru a-l înlătura pe actualul procuror general. Iar aceasta se întâmplă în contextul în care, se pare, procurorul general a intrat într-un fel de dispută de gherilă cu actuala putere politică de la Chișinău.

Reținerea procurorului general al Republicii Moldova are loc în contextul mai multor atacuri reciproce între actuala guvernare și Alexandr Stoianoglo. Acesta a fost numit în funcție la sfârșitul anului 2019, iar candidatura sa a fost susținută de președintele de atunci, socialistul Igor Dodon. La câteva luni după numirea sa, a fost eliberat din închisoare afaceristul Veaceslav Platon, condamnat într-un dosar conex cu frauda bancară de proporții din 2014. În presă s-a scris despre anumite relații existente între cei doi, pe care Alexandr Stoianoglo le-a infirmat, dar Veaceslav Palton a fugit din Republica Moldova la scurt timp după victoria Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare din 11 iulie.

Guvernarea PAS a operat recent mai multe modificări, inclusiv care să simplifice procedura de demitere și suspendare a procurorului general, o figură extrem de importantă în sistemul justiției, care, potrivit actualei guvernări, ar împiedica reformele și ar bloca mai multe dosare de anvergură. Opoziția susține însă că e vorba de un proces de preluare a tuturor instituțiilor statului de actuala guvernare în frunte cu președintele Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău