EXPERȚI | Licitația anunțată de autorități pentru procurarea a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 comportă anumite riscuri, iar termenul de prezentare a ofertelor este prea mic

  • 25 Martie 2021 13:14
EXPERȚI | Licitația anunțată de autorități pentru procurarea a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 comportă anumite riscuri, iar termenul de prezentare a ofertelor este prea mic

Licitația anunțată de autoritățile de la Chișinău pentru procurarea a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 comportă anumite riscuri, iar termenul oferit pentru depunerea ofertelor de participare la licitație este prea mic pentru producătorii de vaccinuri, atenționează experții în domeniu. Ei consideră că, în situația actuală, ar fi fost mai potrivită negocierea directă cu producătorii, pentru a asigura eficiența cheltuirii banului public. 

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a transmis, pe 22 martie, mai multor producători de vaccin o notificare privind lansarea procedurii de achiziție a 400 de mii de doze de vaccin. Aceștia trebuie să depună ofertele până pe 29 martie. Organizarea licitației comportă, însă, anumite riscuri, printre care apariția intermediarilor și respectiv majorarea prețului final, atenționează economista IDIS Viitorul, Diana Enachi.

„În cadrul acestei licitații riscurile sunt că este complicat, practic, imposibil să atragi producătorii direct. De aceea, din start este clar că vor fi intermediari, adică companii moldovenești care vor importa, eventual, diferite tipuri de vaccin de la producători. Respectiv, statul trebuie să achite și cheltuielile respective. Evident, ei tot vor avea niște costuri suplimentare. În al doilea rând, este complicat să alegi un vaccin cel mai bun, hai să zic, pentru că criteriul este cel mai mic preț. Evident, noi niciodată nu avem suficiente resurse și vrem să cumpărăm mai multe vaccinuri pentru a vaccina mai multe persoane. Iarăși, aici este complicat să compari produse care sunt diferite. Vaccinul este un produs specific”, a afrmat Diana Enachi.

Pentru procurarea vaccinurilor anti-COVID ar fi fost ideal să fie utilizată procedura de negociere directă cu producătorii, susține experta în finanțe și achiziții publice.

„De ce zic că ar fi fost potrivită și este utilizată în majoritatea țărilor negocierea directă cu producătorii? Pentru că aceasta înseamnă că tu achiți prețul producătorului ca și stat. În al doilea rând, tu poți să stabilești condiții specifice cu fiecare dintre ei. Deci, eu nu zic că noi trebuie să procurăm un singur tip de vaccin. Putem procura de mai multe feluri, dar prin negocierea directă cu producătorul tu asiguri o eficiență la buget. Însă, în condițiile guvernării noastre este riscant pentru că noi știm ce se face când se procură direct. Deci intervin alte interese și nu neapărat sunt interesele cetățenilor la mijloc”, a mai spus experta. 

Pentru a participa la licitație, companiile producătoare au la dispoziție patru zile lucrătoare pentru a depune ofertele. Acest termen este, însă,  destul de mic, atrage atenția experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

„Este imposibil pentru ei să adune un pachet pentru licitație. De obicei, ei au oficii în mai multe țări și foarte multe acte se adună din diverse țări și aceste acte trebuie, în primul rând, traduse și apostilate și numai pentru a le apostila este nevoie de cinci sau zece zile. Și în condițiile de licitație cerințele sunt foarte stricte. Adică, dacă nu ai prezentat un document ești descalificat. De aceea, în patru zile să pregătească o ofertă pentru o companie mare este, practic, imposibil. Compania care nu are medicamentul autorizat în Republica Moldova, trebuie să autorizeze acest vaccin până la prima livrare, dar prima livrare este la douăzeci de zile de la semnarea contractului. Și aceasta tot este imposibil de făcut în condițiile R. Moldova”, a declarat Ala Tocarciuc. 

Anterior mai mulți deputați și experți au acuzat autoritățile că prin această licitație ar face jocurile exponenților majorității parlamentare și PSRM care intenționează, prin intermediari, să cumpere vaccin rusesc Sputnic-V, neomologat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în detrimentul altor vaccinuri.

Amintim că Guvernul a alocat anterior 60 de milioane de lei pentru procurarea vaccinurilor anti-COVID. Acești bani sunt suficienți pentru achiziționarea a 330 de mii de doze, ceea ce constituie o pătrime din necesarul de 1 386 115 doze, potrivit calculelor Executivului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău