Experți | Leul moldovenesc s-ar putea aprecia până la valoare de 18,5 lei pentru un dolar

  • 02 Mai 2017 14:49
Experți | Leul moldovenesc s-ar putea aprecia până la valoare de 18,5 lei pentru un dolar

Leul moldovenesc s-ar putea aprecia cu ușurință până la valoarea de 18,5 lei pentru un dolar american, fără ca Banca Națională (BNM) să procure valută de pe piață. Prognoze în acest sens au făcut pentru INFOTAG dealerii de pe piața valutară, care constată că în prezent se atestă o creștere a cererilor de vânzare a valutei, în paralel cu reducerea cererilor la procurarea acesteia.

„Aprecierea leului poate fi temperată de dealerii BNM dacă vor ieși pe piață și vor procura valută. Însă i-am așteptat în zadar săptămâna trecută, de aceea moneda națională se apreciază încet, dar sigur", afirmă interlocutorul agenției.

Potrivit sursei citate, dolarii SUA și euro au început să vină mai mult din partea populației, însă acest volum nu este absorbit în proporție de 100% de agenții economici.

„BNM trebuie să cumpere diferența care se formează, completând rezervele valutare. Însă deoarece BNM nu face acest lucru sau o face foarte rar, aceste surplusuri de valută pe piață nu pot fi plasate nicăieri", spun participanții la afacerile de pe piața valutară, care nu exclud că leul moldovenesc ar putea să se aprecieze până la nivelul de 18,5 lei pentru un dolar.

Experții care urmăresc procesele inflaționiste de pe piață vin cu o explicație în privința comportamentului BNM pe piață, în situația în care băncile au peste 6 miliarde de lei de așa-numiți „bani fierbinți”.

„Astfel de bani erau și mai mulți, dar volumul acestora a fost redus de regulator prin majorarea normei rezervelor obligatorii pentru bănci de la 35% la 37% și, apoi, până la 40%. În acest fel, BNM atenționează piața referitor la procesele inflaționiste ce se intensifică, legate de creșterea volumului de transferuri bănești ale migraților muncitori, precum și de creșterea finanțării bugetare”, a remarcat expertul.

El a menționat că BNM plătește băncilor pentru rezervele lor obligatorii o rată de 6%, care depășește marja bancară în lei (4,95%).

Precizăm că BNM a stabilit pentru astăzi, 2 mai, un curs oficial de 19,2125 lei pentru un dolar american și 21,0205 de lei pentru un Euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău