EXPERȚI: Intenția Guvernului de a liberaliza piața muncii din R.Moldova este periculoasă. Majorarea salariilor ar stimula revenirea celor plecați peste hotare

  • 07 Februarie 2020 14:12
EXPERȚI: Intenția Guvernului de a liberaliza piața muncii din R.Moldova este periculoasă. Majorarea salariilor ar stimula revenirea celor plecați peste hotare

Intenția Guvernului de a liberaliza piața muncii din Republica Moldova este una periculoasă, care ar putea afecta angajații din țară. În plus, autoritățile ar trebui să creeze condiții pentru majorarea salariilor pentru propriii cetățeni, ceea ce va stimula și revenirea celor plecați peste hotare, comentează experții.

Premierul Ion Chicua solicitat simplificarea procedurilor pentru cetățenii străini care vor să se angajeze la muncă în Republica Moldova. El susține că există o deficiență de forță de muncă, semnalată și de oamenii de afaceri, fapt ce afectează inclusiv proiectele guvernului de reparație a drumurilor.

În Republica Moldova există problema forței de muncă,susține expertul Iurie Morcotîlo. El subliniază, însă, anumite riscuri în cazul în care se liberalizează piața pentru muncitori străini, doar pentru anumite proiecte și fără a studia atent toate consecințele.

„Așa decizii pe termen scurt nu sunt raționale din punct de vedere economic. De aceea, este nevoie de o analiză mai chibzuită care ar lua în considerație rezervele interne și impactul pe termen mediu pentru economia națională”.

În același timp, expertul Valeriu Sainsus consideră că soluția pentru îndestularea pieței cu forță de muncă este majorarea salariului. Aceasta poate aduce acasă cetățenii moldoveni plecați la muncă peste hotare.

„Atunci când salariile vor corespunde cerințelor de viață pe care le are populația, forță de muncă s-ar găsi. Atunci când salariile vor crește, pentru că acum sunt cele mai mici din Europa, ar contribui la revenirea unei bunei părți a concetățenilor noștri aflați la muncă peste hotare.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, în toamna anului trecut în Republica Moldova erau înregistrați oficial aproximativ 38 de mii de șomeri, iar aproape 35 de mi ide persoane nu lucrau cu norma deplină.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău