Experți | Informațiile oferite de serviciile secrete ucrainene precum că Rusia ar pregăti provocări în regiunea transnistreană par verosimile

  • 17 Ianuarie 2022 13:49
Experți | Informațiile oferite de serviciile secrete ucrainene precum că Rusia ar pregăti provocări în regiunea transnistreană par verosimile

Informațiile oferite de serviciile secrete ucrainene precum că Rusia ar pregăti provocări în regiunea transnistreană par verosimile, consideră experți și analiști de la Chișinău. În cazul unei noi ofensive în Ucraina, regiunea transnistreană ar deveni pentru Rusia una dintre principalele baze militare împotriva Kievului. Experții observă că în regiunea transnistreană există și indicii că s-ar pregăti anumite acțiuni cu tentă militară, transmite Radio Chișinău.

Rușii vor încerca să găsească pretexte pentru a-și introduce trupele, în cazul în care Kremlinul va decide totuși să întreprindă o nouă operațiune militară pe teritoriul Ucrainei, consideră analistul Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova. El crede că în acest scenariu, trupele ruse din regiunea transnistreană ar putea juca propriul rol.

„Dacă e să reieșim din perspectiva unei invazii ruse în Ucraina, atunci trebuie să presupunem că Federația Rusă sau armata rusă va avea nevoie de un pretext pentru a interveni. Pe de altă parte, este evident că regiunea transnistreană va fi unul din obiectivele unei presupuse invazii militare ruse. Din acest punct de vedere, ar trebuie ceva să se întâmple în regiunea transnistreană pentru a justifica această operațiune militară (...) Trebuie să fim foarte atenți pentru că ceva de felul acesta ar putea să se întâmple. Și este bine că aceste planuri au fost date în vileag, ceea ce ar îngreuna o asemenea provocare în regiunea transnistreană, dar faptul că cineva vorbește despre o asemenea operațiune, asta nu înseamnă că ea va fi totalmente abandonată. Dacă în ultima instanță se va lua decizia de a efectua o operațiune militară în Ucraina, atunci regiunea transnistreană devine una din principalele baze militare care ar putea fi folosite împotriva Ucrainei”.

Analistul consideră că acum toate sistemele militare și de contrainformație din Republica Moldova trebuie aduse în stare de alertă. Totodată, Chișinăul ar trebui să colaboreze cu partenerii europeni pentru a spori reziliența militară și informațională.

Și expertul în securitate Ion Leahu crede că sunt posibile acțiuni provocatoare ale Rusiei pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale de la Chișinău. El spune că au existat mai multe indicii că trupele ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană tatonează terenul și pregătesc anumite acțiuni.

„Dacă tratăm lucrurile din punct de vedere al pregătirii, condițiilor de efectuare, sunt unele indicii care arată că ei demult pregătesc ceva în zona respectivă. Prin noiembrie-decembrie, regimul de la Tiraspol a cerut mobilizarea ofițerilor în rezervă și recrutarea lor în unitățile armate. Adică toți bărbații care au pregătire militară și au grad de ofițeri, dar care au fost lăsați la vatră, au primit citație de mobilizare. În al doilea rând, în ultimul timp, reprezentanții Federației Ruse și ai Tiraspolului se comportă foarte agresiv în cadrul operațiunii de menținere a păcii. Ei creează diferite situații, ca să provoace Chișinăul să răspundă la aceste acțiuni și caută pretexte astfel de a implica forțele”.

Tensiunile de la granița cu Ucraina se mențin la un nivel îngrijorător, după ce Rusia a masat trupe la frontieră. Kievul și Occidentul acuză riscuri reale de invazie rusă, lucru negat de Moscova. Cele trei runde de discuții de săptămâna trecută dintre reprezentații NATO, SUA și Rusia s-au soldat fără rezultate concrete. Pe de altă parte, la aceste negocieri NATO a cerut din nou rușilor să se retragă din Europa de Est, inclusiv din Republica Moldova, unde au trupe ilegale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău